Voda nad zlato. Jak v létě ušetřit litry v koupelně i na zahradě?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

..
2
Fotogalerie

Spotřeba vody v létě narůstá. Rostliny na balkonech i na zahradách chtějí pít, bazény spolykají hektolitry vody, sprcha po cestě v přeplněné tramvaji je nutností. Ze všech stran ale slyšíme, že vody ubývá. Jak s ní šetřit?

Podle vodohospodářů jsou nyní průtoky v řekách zhruba na pětině obvyklých dlouhodobých hodnot a blíží se historickým minimům. Je to přitom právě spotřeba vody, která má vliv na průtok řek a potoků, jež slouží jako její hlavní zdroj. Životní prostředí zatěžuje i úprava vody, její doprava nebo skladování.

Dotace na dešťovou vodu

Na sucho reaguje i nový dotační program Dešťovka, který odstartoval 29. května. Připraveno bylo 100 milionů korun, o které ale lidé zažádali během jedno dne. Ještě v létě by ministerstvo životního prostředí mohlo vypsat další výzvu, v níž by lidé mohli znovu žádat o dalších 100 milionů korun. Program podporuje systémy, jejichž prostřednictvím mohou využívat dešťovou vodu k zavlažování zahrad nebo splachování toalet.

Pořízení retenčních nádrží, budování zahradních jezírek nebo jiných soukromých rezervoárů vody je jen jednou z možností, jak v létě snížit spotřebu vody. Ostatně už nyní je mezi zahrádkáři dešťová voda populární a zachytávají ji například do sudů, protože rostlinám prospívá lépe než voda čepovaná přímo ze studní nebo z vodovodů.

Ohlídejte vodu na WC i v koupelně

Spotřeba vody v domácnosti pochopitelně nemůže klesnout k nule. Při snaze šetřit se ale můžete zaměřit na konkrétní oblasti a zjistit, zda v nich ještě máte rezervy nebo prostor pro úspory. Klasickým potížistou je kapající kohoutek. Pokud kape jen slabě, za den může vaší domácností bez užitku protéct až 24 litrů vody. Protékající záchod si vyžádá mezi 150 až 1 000 litry vody denně.

Nenechte se ošálit tím, že záchod na první pohled neprotéká, pokud se chcete přesvědčit, že je skutečně v pořádku, zkuste do nádržky nasypat trošku potravinářského barviva a zkontrolovat, zda se obarvená voda neobjevuje v míse. Neplechu může napáchat i prasklá hadička na WC, proto pokud odjíždíte na dovolenou, vypínejte hlavní uzávěry vody před a za vodoměrem.

V koupelně i na WC vyzkoušejte moderní pákové baterie, které uspoří až 40 procent teplé vody a kromě vody samotné tak šetří i energii spotřebovanou na její ohřev. Perlátory instalované ve sprše sníží spotřebu vody až o 13 procent, protože vodu míchají se vzduchem a snižují tak její průtok. Dávejte si ale pozor na čištění perlátoru, protože se v něm mohou množit bakterie.

Drobnosti, které ušetří litry vody

Za den spotřebujeme v průměru kolem 100 litrů vody na osobu. Ačkoli se to může zdát jako zanedbatelné číslo, zvlášť v létě spotřeba vody narůstá a navíc se řada krajů potýká se suchem. Vyšší spotřeba je také zátěží pro vaši peněženku. Aktuálně se kubík vody prodává v průměru za 80 korun.

S úsporou vody přitom pomůžou drobnosti. Stačí při mydlení ve sprše nebo při čištění zubů vypínat tok vody. Co dalšího ještě můžete vyzkoušet, abyste ušetřili?

  • Když nemáte myčku, myjte nádobí v napuštěném dřezu. Oplachujte v druhém dřezu v čisté vodě.
  • Myčku zapínejte, až když je plná. Využívejte úsporné programy.
  • Sprchujte se a vanu si dopřávejte jen výjimečně. Sprchování je hygieničtější a spotřebujete asi 30 až 50 litrů vody, což je o poznání méně než ve vaně.
  • Kohoutkovou vodu natočte do láhví a chlaďte v lednici. Nebudete ji muset odtáčet.
  • Pokud už vodu odtáčíte, naplňte kropáčky a vodou zalijte rostliny.
  • Když kropíte zahradu hadicí nebo napouštíte sud, zkontrolujte, zda hadice neprotéká a vy tak nepřicházíte o litry.
  • Zalévejte ráno nebo večer, kdy se voda méně vypařuje a rostliny ji efektivněji využijí.
  • Pokryjte záhony vrstvou mulče (posekaná tráva, drcená kůra, kompost…), zabráníte tak vysychání a přehřívání půdy.