Bezhlavé nakupování před a po Vánocích je chyba, varují odborníci

Vánoční nákupy

Vánoční nákupy Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Negativní Registr Fyzických osob SOLUS evidoval začátkem října bezmála 600 tisíc osob s dluhem po splatnosti. V praxi to znamená, že zhruba každý sedmý občan České republiky ze sta neplatí řádně a včas půjčku nebo úvěr, který si sjednal.

Celkem SOLUS eviduje dluhy po splatnosti ve výši 50 miliard korun. Lehkost, s níž se Češi zadlužují, potvrzují i odborníci. Upozorňují na to, že současný blahobyt nemusí trvat věčně.

Lidé se musí naučit myslet do budoucna. A to platí pro mladší i starší generace. Obě skupiny musí cítit, že jenom s nimi svět nekončí. Neplatí to heslo, hlavně ať já si užiji, a po mně ať přijde potopa. To je vůbec základ finanční gramotnosti každého z nás.

V praxi vidí mnoho příkladů, kdy lidé utratí peníze okamžitě, jakmile se k nim dostanou. Netvoří si rezervy a mají za to, že se o ně vždy někdo postará. Podle něj ale s takovým přístupem narazí.

Tip: Pokud si opravdu potřebujete půjčit, nejdříve si porovnejte více nabídek na trhu

Dříve či později přijdou nečekané, mimořádné životní události, kdy bude potřeba změnit způsob svého života, anebo sáhnout do úspor. Přijde nemoc, úraz, ztráta zaměstnání, rodinná tragédie, anebo snížení příjmu. A situaci zvládnou jenom ti připravení.

Lidé dnes uzavírají plni optimismu smlouvy, které budou muset plnit i za několik let. V té době ale může být ekonomická situace Česka zcela odlišná od té dnešní.

Vánoce čas dluhů

Statistiky potvrzují, že lidé si nejvíce úvěrů a půjček sjednají před Vánoci, ale i po nich, kdy mnoho obchodníků vyprodává své zboží. Lidé přitom podle Českého statistického úřadu nejvíce utrácejí za zboží, které je zbytné. Například za kosmetické zboží a častý nákup oděvů.

Často v takové míře, která podle psychologů hraničí s takzvaným shopaholismem nebo oniománií. To je závislostí na nakupování. Podle psychologů nejvíce pod vlivem konzumu a spotřeby bývají paradoxně vrstvy s nejnižšími příjmy. Ty jsou například velice snadno ovlivnitelné marketingem obchodních značek.

Kolik stojí úvěr

Odborníci varují domácnosti před zadlužováním ve chvíli, kdy to není potřeba. Upřesňují, že každý úvěr je drahý, a dvakrát tak drahý je úvěr nebo půjčka, která není potřeba.

Lidé by si měli uvědomit, že za úvěr, když si ho vezmou u banky, přeplatí zhruba deset procent ročně z vypůjčené částky. A to je ještě dobré. Když si vezmou úvěr od nebankovní instituce, třeba na pořízení nějakého zboží, zaplatí za to už 15 a více procent. No a vůbec nejvíce pak zaplatí u rychlých půjček na internetu. Tam může být RPSN v desítkách až stovkách procent.

I přes současnou konjukturu Češi nejsou tak bohatí, aby dokázali splácet své dluhy za zboží a služby tak jistě jako je dokáží splácet třeba Němci, jejichž příjmy jsou při shodné výši cen nesrovnatelně vyšší, než jsou příjmy české.

Autor je finanční poradce skupiny Partners.