Červencová inflace v Česku je po pobaltských zemích nejvyšší v EU

.

. Zdroj: Shutterstock

Červencová inflace v Česku patří k nejvyšším v Evropě. Vyšší v zemích EU je pouze v Pobaltí. Ve světě ale jsou i země, kde je několikanásobně vyšší. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. V Česku meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 17,5 procenta.

"S vysokou inflací nejsme ve světě ani zdaleka sami, v EU jsme ale hned po pobaltských zemích schytali největší ránu. V Estonsku, Lotyšsku a Litvě se míra inflace vyšplhala až na téměř 23 procent a rychlost růstu nezpomaluje," uvedl analytik Portu Filip Louženský.

Také v eurozóně inflace nadále roste z 8,6 procenta v červnu na 8,9 procenta v červenci, což podle něj ukazuje na mírné zpomalení jejího růstu. Vzhůru průměr inflace EU táhnou právě pobaltské státy s inflací přes 20 procent. V největších ekonomikách Evropy, v Německu a Francii, je ale inflace 7,5 a 6,1 procenta, což působí v opačném směru. Podobnou inflaci jako v tuzemsku mají například Bělorusko (17,6 procenta) nebo Bulharsko (16,9 procenta). Mírně nižší inflaci než Česko má například Polsko s 15,5 procenta.

Ze zemí G20 má nejvyšší inflaci Turecko (79,6 procenta), následuje Argentina (64 procent) a Rusko (15,9 procenta). Nejnižší inflaci mají naopak v Saúdské Arábii (2,3 procenta), Japonsku (2,4 procenta) a v Číně (2,7 procenta). Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červenci zpomalilo na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta.

Nejvyšší inflace na světě je v zemích třetího světa. Žebříčku dominuje Zimbabwe s inflací 257 procent. Tam byla ale inflace i před rokem na úrovni 50 procent, upozornil Louženský. Naopak nejnižší inflaci hlásí Hongkong (1,8 procenta) nebo Macao (1,3 procenta). Deflaci má malý africký stát Benin (minus 2,6 procenta).