Brigáda a daňové přiznání: Jak na vrácení daní v příkladech

Studenti - ilustrační foto

Studenti - ilustrační foto Zdroj: Pexels / Buro Millennial

...
ilustrační foto
Studenti Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem přišli na didaktický test státní maturity z matematiky. Jarní termín se kvůli pandemii koronaviru letos posunul. Původně se testy měly konat na začátku května. (1. 6. 2020)
...
..
7
Fotogalerie

Během letních prázdnin si mnozí studenti přivydělávají různými brigádami nebo nastoupí do svého prvního zaměstnání. Podívejme se ve vybraných příkladech, kdy vzniká pracujícím studentům nárok na daňovou vratku.

Studenti obdrží za rok 2022 daňovou vratku, jestliže během roku zaplatí na dani z příjmu fyzických osob vyšší částku, než je jejich roční povinnost. K této situaci dochází zejména v případech, kdy studenti nepracují po celý kalendářní rok. Mimo základní daňovou slevu na poplatníka, která za celý rok 2022 činí 30 840 korun mají studenti ještě nárok na slevu na studenta.

Sleva na poplatníka se v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání za rok 2022 uplatní vždy v plné částce 30 840 korun, a to bez ohledu na počet měsíců výdělečné činnosti nebo struktuře zdanitelných příjmů. Sleva na studenta se uplatní za každý měsíc trvání statusu studenta ve výši 335 korun, za celý rok 2022 tedy v maximální výši 4 020 korun.

Tip: Jaká bude výše vaší odměny? Spočítejte si ji s naší kalkulačkou čisté mzdy

Příklad: Odvod srážkové daně

Studentka Jana bude pracovat v červenci a v srpnu pouze pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun a nebude mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Z hrubé měsíční odměny jí bude v obou měsících sražena 15procentní srážková daň. Celkem za dva měsíce zaplatí na dani z příjmu 3 000 korun. Odvedenou srážkovou daň obdrží slečna Jana v plném rozsahu zpět po podání daňového přiznání za rok 2022.

Příklad: Nástup do zaměstnání od srpna

Jakub nastoupí do svého prvního zaměstnání od září. Hrubou měsíční mzdu bude mít 27 tisíc korun a měsíčně mu bude z hrubé mzdy odvedena zálohová daň z příjmu ve výši 1 480 korun (27 tisíc korun x 15 procent - měsíční sleva na poplatníka 2 570 korun). Celkem za čtyři měsíce roku 2022 zaplatí na dani z příjmu 5 920 korun (1 480 korun x 4 měsíce). Jakub může požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2022, neboť nemá vlastní zdanitelné příjmy zakládající povinnost podat daňové přiznání. I jenom z důvodu uplatnění slevy na poplatníka ve výši 30 840 korun vznikne Jakubovi nárok na daňový přeplatek ve výši 5 920 korun. Jakub tedy obdrží v plném rozsahu zpět odvedenou zálohovou daň z příjmu během roku 2022.

Příklad: Práce na dvě DPČ současně

Student Lukáš si během července, srpna a září bude přivydělávat pro dva zaměstnavatele současně. Pro oba na základě dohody o pracovní činnosti. Hrubou odměnu bude mít Lukáš u obou zaměstnavatelů stejně vysokou, a sice 22 tisíc korun. U prvního zaměstnavatele podepíše Lukáš prohlášení k dani a bude uplatňovat slevu na poplatníka a slevu na studenta při výpočtu daně z příjmu. U druhého zaměstnavatele již Lukáš žádné daňové slevy uplatňovat při výpočtu čisté odměny nemůže. Prohlášení k dani je možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. V žádném měsíci není možné uplatnit některou z daňových slev vícekrát.

V prvním zaměstnání je Lukášovi v každém měsíci odvedena zálohová daň z příjmu ve výši 395 korun (22 tisíc korun x 15 procent - sleva na poplatníka 2 570 korun - sleva na studenta 335 korun). Za tři měsíce v souhrnné výši 1 185 korun (395 korun x 3 měsíce).

Ve druhém zaměstnání je Lukášovi v každém měsíci odvedena zálohová daň z příjmu ve výši 3 300 korun (22 tisíc korun x 15 procent). Za tři měsíce v souhrnné výši 9 900 korun (3 300 korun x 3 měsíce).

Lukáš má povinnost si za rok 2022 sám podat daňové přiznání, neboť alespoň v jednom měsíci pracoval současně pro dva zaměstnavatele, přičemž mu z obou zaměstnání byla odvedena zálohová daň z příjmu. Na povinnosti podat daňové přiznání nic nemění skutečnost, že Lukáš je ještě studentem.

V daňovém přiznání uplatní Lukáš slevu na poplatníka a slevu na studenta, v souhrnné výši 34 860 korun (30 840 korun + 4 020 korun). Vzhledem k tomu, že roční daňová povinnost je nižší než součet daňových slev, tak zaplacená částka daně během roku ve výši 11 085 korun (1 185 korun + 9 900 korun) je daňovým přeplatkem a v plném rozsahu jí obdrží Lukáš zpět po podaném daňovém přiznání za rok 2022.