Češi a finance: V průměru nám zbývá 7000 korun měsíčně

spoření, finanční plánování

spoření, finanční plánování

Většina z nás chce naspořit co největší finanční rezervu. Paradoxem je, že polovině Čechů jejich peníze „navíc“ leží na běžných účtech nebo doma. Průměrné české domácnosti měsíčně zbyde 7 400 korun. Osmina si neodkládá stranou ani korunu. To vyplynulo z průzkumu Sberbank.

Pravidelně spoří 88 procent Čechů. Každý druhý tak činí prostřednictvím nějaké formy spoření s podporou státu, například stavebního, důchodového, životního spoření. 43 procent má peníze na běžném účtu, 16 procent dokonce v hotovosti doma. Přes 40 procent pravidelně šetří prostřednictvím spořicího účtu. 

„Pravidelné ukládání financí na zvláštní účet může být velmi efektivním způsobem, jak vytvořit dostatečně velký finanční polštář pro budoucí potřeby či nenadálé situace. Ideálním řešením je založení spořicího účtu, kde jsou peníze okamžitě k dispozici a na rozdíl od běžného účtu zhodnocovány,“ říká Radka Černá ze Sberbank.

Z výzkumu vyplynulo, že každý osmý z nás si nešetří naprosto vůbec. Nejčastějším argumentem pro ně je, že mají peníze ihned k dispozici, nevyznají se ve formách spoření a investování, nebo jim nezbývají žádné volné prostředky.

Polovina z nás se považuje za šetřivého a skromného člověka. Hlavně jde o lidi nad 50 let. Množit a vydělávat peníze je zase doménou generace do 30 let. S rostoucím věkem pak lidé tento názor rapidně opouští. V utrácení peněz jsou rozvážnější muži (58 procent dobře zvažuje každý výdaj) oproti ženám (47 procent).