Češi se začínají bát o svou práci

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační snímek
Data
ilustrační
ilustrační
ilustrační
16
Fotogalerie

Roste počet lidí, kteří se začínají obávat o svou práci. Tuto obavu vyjádřilo 24 procent Čechů, 6 procent to dokonce vidí jako velmi pravděpodobné. Vyplývá to z globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad.

Zaměstnání za poslední půlrok změnilo 18 procent Čechů, pětina si novou práci hledá, nebo se alespoň zajímá o pracovní příležitosti. Práci nejčastěji měnili pracovníci v potravinářské výrobě, bankovnictví a pojišťovnictví. „Výrobní provozy v potravinářském oboru nevynikají atraktivní mzdovou nabídkou, a jakožto sezónní výroba navíc pracují s poměrně velkou částí dočasných zaměstnanců, proto je míra fluktuace vyšší. Zaměstnavatele v tomto oboru čeká ještě větší tlak na úpravu mzdy i pracovních podmínek,“ komentuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Kdo hledá novou práci

Momentálně novou práci hledá 6 procent dotázaných a 14 procent po nových pracovních nabídkách pokukuje. „Větší aktivitu na trhu práce očekáváme zase v polovině prvního čtvrtletí. Nyní se lidé pomalu ladí do vánoční nálady a ta obvykle hledání nové práce nenahrává,“ doplňuje Alžběta Honsová.

Nejčastěji mají strach o práci lidé pracující v oblasti výroby potravinářských výrobků (20 procent), distribuce a obchodu (15 procent) a v oblasti těžebního průmyslu a energetických firem (14 procent).

Proč měníme zaměstnavatele

Se svým stávajícím zaměstnavatelem je spokojeno 67 procent českých zaměstnanců. V posledních šesti měsících zaměstnání změnilo 18 procent lidí. Nejčastěji práci měnili lidé ve věkové kategorii 25 až 34 let. Práci měníme kvůli lepším podmínkám (40 procent), nespokojenosti se zaměstnavatelem (27 procent) a osobní touze po změně (18 procent).