Dlouhodobě nemocní by mohli mít větší nemocenskou

Zaměstnancům se teď bude stonat lépe, na nemocenské dostanou víc peněz.

Zaměstnancům se teď bude stonat lépe, na nemocenské dostanou víc peněz. Zdroj: Foto ara

Poslanecká sněmovna schválila novelu, podle které budou mít dlouhodobě nemocní nárok na vyšší nemocenskou. 

„Dlouhodobě nemocným“ se stanete po 31. dni pracovní neschopnosti. Místo 60 procent by tito dostávali 66 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 61. dne nemoci to bude dokonce 72 procent.

Pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, mohla by platit od příštího roku. Státní pokladnu by tato změna stála asi 2,4 miliardy korun ročně.

Jak je to nyní

V současnosti v prvních třech dnech nemoci nedostanete nic, od 4. do 14. dne dostáváte náhradu mzdy od zaměstnavatele a od 15. dne dostáváte nemocenskou ve výši 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Je jedno, jestli máte jen angínu nebo trpíte dlouhodobějším onemocněním.

Zpátky do minulosti

V uplynulých dvaceti letech se pravidla nemocenské měnila poměrně často. V letech 1993 až 2007 jsme od čtvrtého dne pracovní neschopnosti dostávali 69 procent, byl ale zejména v počátku výrazně omezen příjem, ze kterého se výpočet nemocenského odvozoval. „Postupně se zvyšoval jak absolutně, tak zavedením druhé a později i třetí redukční hranice. V letech 2008 až 2010 pak došlo k několika rychlým změnám. Od roku 2010 poklesla sazba z důvodu škrtů tehdejší Nečasovy vlády na současných 60 procent,“ uvádí MPSV.