OLYMPIJSKÉ PENÍZE: Šebrle, Hašek nebo LeBron James. Olympionici zkoušejí štěstí ve světě byznysu

Roman Šebrle získal Zlato v Athénách v roce 2004. Jeho byznysový příběh ovšem úspěšný nebyl.
Někdejší úspěšný desetibojař Robert Změlík se dal na prodej doplňků stravy. Jeho firma je nyní v insolvenci.
Basketbalová hvězda LeBron James mimo úspěšné kariéry na palubovce vlastní například také podíl ve fotbalovém Liverpoolu.
Venus Williamsová založila módní značku a studio domácího designu.
Serena Williamsová si za svou kariéru na kurtech vydělala přes sedm miliard korun.
7
Fotogalerie

Úspěšný olympionik rovná se úspěšný podnikatel? Ne vždy to platí. Věhlasní sportovci bývají sice ambiciózní i se svými podnikatelskými projekty, ty ovšem často narazí na realitu nelítostného trhu. 

Své o tom vědí i zlatí desetibojaři z olympijských her Robert Změlík a Roman Šebrle. Změlík, který je držitelem zlaté medaile z Barcelony v roce 1992, dlouhé roky prodával doplňky stravy pod značkou Starlife, s níž dosahoval půlmiliardových tržeb. Koronavirová pandemie ale jeho firmu srazila na kolena, v současné době čelí insolvenci. 

Šebrle zase před deseti lety zkusil štěstí s provozem sportovního centra, po čtyřech letech ho se svým manažerem, právě Robertem Změlíkem, musel stále dotovat ze svých zdrojů. Původně do něho investoval 40 milionů korun, po letech snažení se z firmy stáhl.

Mezi olympioniky se najdou i případy bizarní či nečekané. Nejznámější příklad z českého prostředí je zlatý hoch z Nagana, brankář Dominik Hašek. Nejprve se vrhl na prodej oblečení své vlastní značky Dominátor, do které investoval 90 milionů korun. To se ale brzy ukázalo jako slepá ulička a po pár letech fungování značku s 11milionovou ztrátou v Evropě přestal prodávat. 

Nicméně chuť do podnikání mu neúspěch nevzal, o pár let později to zkusil znovu. Tentokrát s novým energetickým nápojem Smarty, který je znám spíše pro specifický marketing než pro svou chuť. Kumulovaná ztráta podniku sice v roce 2019 dosahovala 15 milionů korun, Hašek ale svůj sen o oblíbeném nápoji nevzdal.

Do podnikání se ještě během sportovní kariéry pustil i kajakář Vítězslav Gebas, kterému na olympiádě v Rio de Janeiru unikl cenný kov o 13 setin sekundy. Gebas si založil realitní kancelář během ekonomické krize v roce 2008 a v prodeji nemovitostí i přes pandemii pokračuje dodnes. Realitní trh tak zřejmě byl lepší volbou než prodej doplňků stravy nebo nový energetický drink. 

Podnikání olympioniků není ničím neobvyklým ani v zahraničí. Dvojnásobný držitel zlaté medaile z olympiády, americký basketbalista LeBron James, má za sebou pořádně dlouhý seznam podnikatelských aktivit: produkční společnost, síť restaurací, výrobce doplňků stravy nebo podíl ve slavném Liverpoolu FC. Není divu, Jamesovy příjmy pouze z basketbalu za celou jeho kariéru se odhadují na částku 13 miliard korun. Do toho je potřeba připočíst i Jamesovy reklamní aktivity a dostaneme se na slušný kapitál.

Druhou životní kariéru si vybudovala i zlatá olympionistka ze Sydney Venus Williamsová. Tenisová hvězda ještě během kariéry založila módní značku zaměřující se na sportovní oblečení a studio domácího designu. Williamsová na turnajích za celou kariéru vyhrála téměř jednu miliardu korun. 

Do byznysu proniká i její sestra. Čtyřnásobná zlatá olympijská medailistka si na turnajích vybojovala částku přesahující dvě miliardy korun, její celkové příjmy se odhadují na 7,5 miliardy korun. To se Serena Williamsová snaží využít i v byznysové kariéře, investovala do více než 50 startupů, její portfolio fondu Serena Ventures dosahuje hodnoty 10 milionů dolarů. Stejně jako její sestra i Serena založila módní značku.