Zdravotní mise Rastislava Maďara: k normálu nás může vrátit jedině vakcína, říká epidemiolog

Rastislav Maďar

Rastislav Maďar Zdroj: Profimedia

Rastislav Maďar
Rastislav Maďar
3
Fotogalerie

Už teď se zvažuje opětovné zavedení tvrdších plošných protikoronových opatření. Povinná rouška ve veřejné dopravě se může vrátit už v září, připouští Rastislav Maďar z epidemiologického týmu ministra zdravotnictví.

Je koordinátorem pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování pravidel proti šíření epidemie COVID-19. Dál přitom ordinuje a působí jako vysokoškolský pedagog. Vede také neziskovou mezinárodní organizaci International Humanity. Díky ní například v Malawi, jedné z nejchudších zemí světa, vyrostla nemocnice. Téhle části své práce se ale kvůli pandemii zatím musel vzdát. Jednou z hlavních tváří zápasu s koronavirem v Česku se Rastislav Maďar stal v dubnu.

Občas říká, že si i teď připadá jako na humanitární misi. Hledat řešení, jak dostat pod kontrolu covidovou nákazu, vnímá jako velkou výzvu, o které možná jednou budeme vykládat vnoučatům. Připouští, že poslední týdny spí pár hodin denně a občas má i těžké spaní.

Přesto je optimistou: „Nabíjí mě energií ten pocit užitečnosti pro jiné lidi. Pocit, že to, co znáte a umíte, je dost dobré na to, aby to zachránilo život. Každý krok může být důležitý nejen pro životy lidí, pokud jde o konkrétní pacienty, ale i systémově.“

Jednoduché to nemá. Epidemie koronaviru v Česku se podle něho politizuje a dělají to i média a opozice. Při hodnocení opatření často nejde jen o odborné hledisko a to platí i o jednání kabinetu. 

Maďar versus Prymula

Na začátku epidemie byl protikoronovým lídrem náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Toho hlavní role vynesla dokonce na první příčku žebříčku oblíbenosti politiků. V očích veřejnosti je zastínil, i když jeho úloha byla čistě úřednická.

Zlom nastal v květnu. Viděno zvenku jím bylo Prymulovo prohlášení, že epidemii lze nejlépe udolat tak, že virus volně projde celou populací. Nebyla to jen razance veřejných výroků, ale i názorové rozdíly mezi ním a šéfem rezortu, které ho nakonec odstavily na vedlejší kolej. Možná k tomu přispěla i „nadměrná“ popularita. Do šestičlenného epidemiologického týmu, který dostal na starost rozvolňování karanténních opatření, pak ministr Vojtěch pozval právě Maďara.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!