Pohneme s infrastrukturou a snížíme teplotu ve městě, slibuje pirátský kandidát na primátora Hřib

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: profimedia.cz

Zdeněk Hřib
2
Fotogalerie

Pirátská strana by ráda zopakovala úspěch z loňských voleb do poslanecké sněmovny i v těch komunálních. Do boje o místo pražského primátora vysílá Zdeňka Hřiba, experta na zdravotnictví a člena správní rady VZP. Jenže ze současného fungování koalice v Praze je patrné, že jen samotné ovládnutí primátorské funkce k úspěšnému vládnutí nestací. „Nepřipustíme, aby tady vznikl nějaký kočkopes, kde jeden táhne hot a druhý čehí. To nedává smysl,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ k případnému vyjednávání o koalici na magistrátu. 

Chcete být pražským primátorem. Pokud byste uspěl, kam by se měla Praha posunout za čtyři roky, kdy byste byl v jejím čele?

Představoval bych si, že pohneme s infrastrukturálními záležitostmi, které tu dlouhou dobu stály, a to transparentním způsobem. To znamená, že budou vyhlášeny architektonické soutěže, budou vypořádány připomínky veřejnosti a budou provedeny transparentní soutěže. Posuneme dál digitální metropoli, nabídneme občanům možnost si vyřídit agendy z pohodlí domova. IT nebude sloužit pouze jako jejich šikana.

Máme také ambiciózní plán, že snížíme teplotu ve městě. Myslel bych tak o jeden až dva stupně díky zkvalitnění zeleně, zvýšení jejího rozsahu a vrácením vody do veřejného prostoru. Za další si myslím, že je realistické v rámci čtyř let udělat něco s veřejnými službami: zlepšit dostupnost školství nebo nabídnout v této oblasti i nějakou alternativu. Také je třeba zjednodušit veřejné služby z hlediska koncového uživatele. To se týká například záležitostí, kdy máte zdravotně-sociální problém a potřebujete využívat příslušné služby. Nyní jsou systémy rozdělené, a tím pádem je to celkem komplikovaná věc. Město to může ovlivnit tak, že předřadí zjednodušující fasádu, například službu městského koordinátora zdravotně-sociálních služeb, který je schopný ty služby integrovat.

Proč byste toto měl zvládnout právě vy?

Toto město podle mě především potřebuje pirátského primátora. Myslím, že potřebujeme někoho, kdo není zatížen korupcí a je schopen věci posunout dál. A proč zrovna já? Mám zkušenosti, jsem ředitelem výzkumného institutu, který se zabývá měřením kvality a efektivity veřejných služeb. Za druhé mám zkušenosti ze správní rady VZP, což je instituce složitostí srovnatelná s magistrátem, kterou se snažím posunout do aktuálního tisíciletí. Zajímavé je to, že když se podíváte na složení rady VZP, tak je to třicet lidí, kteří rozhodují o rozpočtu 180 miliard. Když to vydělím, tak individuální odpovědnost jednoho člověka vychází na šest miliard. Rada hlavního města Prahy je jedenáct lidí, kteří rozhodují o rozpočtu sedmdesát miliard. Tedy na osobu vychází podobné číslo.

Jedno z našich zásadních témat je digitalizace metropole a já jsem v předchozím zaměstnání navrhnul a realizoval několik rozsáhlých informačních projektů, takže zapadám i do archetypu Pirátů jako „ajťáků“.

Jako Piráti jste se rozhodli jít do komunálních voleb – až na některé výjimky na úrovni městských částí – samostatně. Věříte si tolik po parlamentních volbách, kde jste dosáhli slušného výsledku?

Důvod je ten, že chceme nabídnout autentickou pirátskou politiku, aby volič věděl, co přesně volí, a to bez rozmělnění v koalici. Tam už vždy vzniká nějaký kompromis.

Zopakujete podzimní úspěch? Jak moc jsou podle vás tyto volby provázané?

Je pravda, že jsme na některých městských částech ve sněmovních volbách zvítězili. Co se týče výsledku, tak to je otázka na voliče, jak budou hodnotit práci našich zástupců ve sněmovně a naši nabídku, s níž jdeme do voleb. Ale ano, máme skutečně ambici se podílet na vedení Prahy. Chceme provést změny, které jsou z našeho pohledu nezbytné pro to, aby se Praha posunula do aktuálního tisíciletí a stala se vzorem pro to, jak se mají řešit problémy moderní metropole.

Jak moc si věříte, že se stanete primátorem? Určitě máte už k dispozici nějaké průzkumy.

My se na průzkumy příliš neohlížíme. Práce se symboly nám jde možná trochu méně, než je mediálně vhodné. Snažíme se jít po meritu věci. S tím souvisí i to, že volební výsledek v Praze je jedna věc a otázka toho, nakolik se pak podílíte na řízení města, potažmo zda obsazujete post primátora, je věc druhá. Dalo by se říct, že to spolu vůbec nesouvisí. Byly tu i případy i těch, kteří volby vyhráli, ale primátorem byl nakonec někdo úplně jiný.

Současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se rozhodla, že se znovu nebude ucházet o post ve vedení města. Tvrdí, že nebyla spokojena s týmem lidí, s nimiž musela spolupracovat. Na magistrátu probíhá koaliční krize ohledně bourání Libeňského mostu. Jak vy byste postupoval, pokud byste byl postaven do podobné situace?

Podle mě hrají roli dva faktory. První je ten, že stávající koalice na magistrátu nemá žádnou sdílenou vizi rozvoje města. Je to takový spletenec, který drží pohromadě díky tomu, že si rozdali trafiky v městských firmách. V takovém případě se utápíte v provozních záležitostech a neposunujete se někam dopředu. Navíc, když přijde nějaká takováto záležitost jako opravit, nebo stavět, tak se to začíná lámat.

Také nefunguje tým profíků, které ANO slibovalo v předchozích volbách. To je dané tím, že na to reálně nemá hnutí lidi. Když my slibujeme jako jeden z našich programových pilířů "digitální metropoli", tak to není pro to, že by nám to vyšlo v nějakém průzkumu, že to lidé chtějí, ale pro to, že máme lidi, kteří se opravdu zabývají informačními technologiemi, a jsme schopni takovou záležitost zajistit.

 

V tuto chvíli sice nemůžeme vůbec předvídat, jak volby dopadnou, stejně je ale pravděpodobné, že i kdybyste uspěli, tak byste s někým koalici složit museli. Vy už jste uvedl, že jediné strany, které nepřipadají v úvahu, jsou KSČM a SPD. S ostatními byste se tedy byl schopen domluvit?

My budeme mít to, co děláme před každými volbami, tedy tzv. povolební strategii, jejíž součástí jsou i podmínky povolebních koalic. Ve sněmovních volbách jsme explicitně vylučovali podporu vlády s extrémistickými stranami. Konkrétně byly vyjmenovány SPD a KSČM. To bude zachováno i ve strategii pro komunální volby, která ještě není schválená. Myslím, že ji budeme schvalovat hned poté, co nám doběhnou primárky pro obsazení kandidátek, což bude velice brzy.

Myslím, že se tam znovu objeví podmínka, že odmítáme radu, v níž by zasedli odsouzené nebo trestně stíhané osoby. Já osobně budu prosazovat, aby tam figurovala ještě jedna věc: odmítnutí kumulace funkcí. Myslím, že toto město si zaslouží, aby pro něj radní pracovali na plný úvazek. My sami jdeme příkladem. Zvolili jsme si volební kodex, který říká, že v momentě, kdy jste na kandidátce městské části i magistrátu, a na jedné z úrovní byste byl uvolněným zastupitelem, tak se musíte vzdát druhého mandátu.


Celý rozhovor si můžete přečíst na webu info.cz >>>