Svoboda: Primátorka Krnáčová nakopala Pražany mezi nohy

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: Michael Tomeš

Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
4
Fotogalerie

Lídr ODS v hlavním městě Bohuslav Svoboda by v případě volebního vítězství modrých spolupracoval v zastupitelstvu raději s jednotlivci než s celými stranami. „Možný koaliční partner pro nás v této fázi neexistuje. Říkat, že se kloníme více k Frantovi nebo k Alence, je naprosto předčasné,“ odmítá spekulovat o uspořádání příští rady. Bytovou situaci by na rozdíl od ČSSD neřešil tak, že by magistrát byty stavěl či kupoval. Odblokoval by už schválené projekty na desítky tisíc nových bytů, které se zadrhly.

O čem budou komunální volby v Praze? O problémech města a přehmatech končící rady v čele s Adrianou Krnáčovou, nebo o vysvědčení pro bývalou jednobarevnou vládu Andreje Babiše a jeho současnou sestavu s ČSSD a komunisty?

Volby nebudou o jednom nebo o druhém tématu, ale o obou zároveň. Praha velmi těžko snáší, že po celou dobu existence rady vedené ANO její rozvoj stagnoval. Negativními důsledky jsou stojící Praha, neparkující Praha, nebydlící Praha. A protože hlavní město má v sobě ze všech regionů nejsilnější pravicový étos, tak vůbec první vláda s komunisty po roce 1989 je pro něj neakceptovatelná. Když se setkávám s lidmi, zmiňují se o těchto dvou tématech nejčastěji a paralelně vedle sebe.

To druhé téma ale do komunální politiky nepatří.

Tentokrát do komunálních voleb skutečně vstoupilo celorepublikové téma a právě kvůli komunistům, kteří se podílejí na moci. Je to naprosto jasný symbol změny k horšímu.

Podle šéfa ODS Petra Fialy budou volby střetem dvou různých světů, přičemž ten, který reprezentuje ANO, přirovnal k seriálu o komunistických funkcionářích Okres na severu. Jak tomu mají rozumět mladší voliči, kteří minulý režim nezažili?

Je škoda, že o té době vědí relativně málo. Za totality o všem rozhodovala jedna strana. O tom, jestli se dostanete na střední a vysokou školu, jakou pak dostanete práci, zda vycestujete. Okres na severu byla ukázka v malém, jak se to dělá. Jako jakýsi římský imperátor ukazoval okresní tajemník KSČ palcem buď nahoru, nebo dolů. Podobně i Andrej Babiš řídí mobilním telefonem všechny primátory a starosty za ANO.

Jste přesvědčen, že řídí úplně všechny?

Vím, jak to funguje v Poslanecké sněmovně. Přestože se s kolegy z ANO dohodneme na zcela věcné a jasné záležitosti, například z oblasti zdravotnictví, před hlasováním otočí a řeknou, že budou proti. Když se jich ptáme proč, odpovědí, že Andrej řekl ne a že to nijak nezdůvodnil. To si pak opravdu připadáte jako v tom seriálu.

Věříte ANO, že chce Prahu nakopnout, jak slibuje? Nebo si jeho hlavní motto lze vykládat i jinak?

Tento slogan je docela uvěřitelný. Adriana Krnáčová velmi intenzivně nakopala všechny Pražany a celé město mezi nohy. Byl bych hodně nerad, kdyby se to opakovalo.

Před komunálními volbami v roce 2010 jste tehdejšího pražského lídra TOP 09 Zdeňka Tůmu označil za natolik seriózního člověka, že byste s ním šel v Americe i krást koně. Je někdo takový na letošních kandidátkách?

Tahle věta je mi často připomínána. Pořád si myslím, že Zdeněk Tůma byl mimořádně slušný člověk. Ukázalo se to, když z politiky odešel, protože se neztotožnil s tím, co se tehdy odehrálo v TOP 09. Na druhé straně jsem se poučil, že věřit někomu v politice, tak jako věříte svému nejlepšímu příteli, nejde. Může to být k vaší škodě.

S kým by ODS v Praze nejraději spolupracovala? Není to právě ANO, s nímž jste v poslední době v zastupitelstvu několikrát hlasovali?

Hlasovali jsme s jeho zastupiteli, protože Praha je v krizi. Nechtěli jsme blokovat věci, které jsou pro město životně nutné. Co se týče možného koaličního partnera, v této fázi pro nás neexistuje.

Jak to myslíte?

Chceme vyhrát volby se ziskem co nejvíce procent hlasů, abychom ostatním mohli říkat své požadavky a prosazovat je. Na druhé straně jsme s výjimkou extremistů, jako jsou komunisté a SPD, ochotni diskutovat o podpoře i s jednotlivci. Když se najdou zastupitelé, kteří se k našemu programu přihlásí, budeme s nimi jednat. Říkat ale v tuto chvíli, že se kloníme více k Frantovi nebo k Alence, je naprosto předčasné.

Není to tak, že jste si s ANO zbyli, když s Piráty, kteří spolu s vámi a Babišovým hnutím patří mezi favority, byste společnou řeč hledali obtížněji?

Na takové otázky se nedá dopředu odpovídat. Pro nás je zásadní být v Praze nejsilnější stranou a sestavovat koalici, která bude plnit naše programové priority.

A programové průniky s ANO si nedokážete představit, když s jeho zastupiteli hlasujete?

Z těch současných zřejmě zůstane v příštím zastupitelstvu jen jeden. Takže zvlášť u ANO nevím, jak to s ním bude. S nikým s výjimkou extremistů koalici nevylučuji, ale s nikým ji ani nepotvrzuji. A zdůrazňuji, že s nikým, kdo kandiduje, dopředu nevyjednáváme. Co se týče programu, dohodnete se s každým. Můžete například říkat, že komunální politika je pravicová a levicová. Ta první dává MHD zadarmo lidem od sedmdesáti let, ta druhá od šedesáti.

Tvrdíte, že s ANO nevstoupíte do svazku, abyste si neodradili voliče?

Nemyslím si, že by voliči ODS a ANO byli dva celky, které by si rozuměly. Určitě tomu tak není. Žádný z kandidujících subjektů není takový, abychom o něm reálně uvažovali jako o partnerovi. Musíme počkat na výsledky voleb.

Na jaký výsledek se cítíte?

Zdánlivě to asi vypadá namyšleně, ale cítím se na to, že ODS v Praze vyhraje. Nemám ale žádnou představu v procentech. Mělo by se ukázat, že strana, která komunální politice rozumí a má schopné starosty, je pro město naprosto nezbytná. Když nebudeme mít sílu, abychom postavili pořádek proti chaosu a anarchii, bude to pro nás zásadní neúspěch. Nic z toho, co nyní říkáme, nebudeme moci realizovat. Náš program obsahuje natolik zásadní věci, že bychom je z pozice minoritního koaličního partnera neprosadili. ODS proto musí být nejsilnější.

Může se zopakovat model, že kvůli velkému počtu uskupení v zastupitelstvu bude příští rada opět nefunkční a Praha zažije další čtyři roky stagnace?

Čtyři koaliční partneři jsou moc, starosti jsou i ve třech. A takový slepenec, jako je ten současný, funkční radu už dopředu vylučuje.

Ať už Piráti nebo Jan Čižinský ze sdružení Praha sobě se ostře vymezují proti ANO, ODS i Spojeným silám pro Prahu, které tvoří TOP 09 a STAN. Vnímáte některé tyto výhrady, kam patří i vaše trestní kauza, jako oprávněné?

Každému z kandidujících bych rád připomněl, že pokud bude svoji práci vykonávat dobře a hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, může se mu stát totéž, co mně. Dodnes nerozumím tomu, jak soud v této kauze mohl vůbec začít. Sám soudce hned v úvodu řekl, že jsme se žádného trestného činu nedopustili. Prý se mu ale nelíbilo naše hlasování.

Kdyby Čižinský podmínil dohodu s ODS tím, že primátorem nebudete, ustoupil byste?

Panu Čižinskému bych nevěřil ani slovo. Podepíše jako spoluautor zákon, a když ho za to začnou kritizovat nějací aktivisté, tak svůj podpis odvolá. Můžete s takovým člověkem diskutovat o tom, co je správné a co nesprávné? Podle mého názoru to není možné.

A vzdal byste se případně funkce primátora?

Nejdůležitější je, aby Praha prosperovala. Za svůj život jsem měl různé funkce i primátorský řetěz jsem už nosil na krku. Touha po nějakém řetězu rozhodně neznamená, že bych změnil své zásady a principy. Ve všech svých rozhodnutích budu vycházet z toho, co bude prospěšné pro Prahu.

Před volbami všichni zdůrazňují nutnost dostavby vnitřního a vnějšího pražského okruhu a výstavbu bytů. Jaké recepty nabízí ODS?

ODS má výhodu v tom, že řadu věcí začala dělat už v letech 2010 až 2013, kdy byla naposledy ve vedení města. Projekty vnitřního okruhu, Spořilovské spojky a vnějšího okruhu se ale pak zastavily natolik, že řada dohodnutých nebo předjednaných kroků už dnes neplatí. Musíme okamžitě připravit podmínky pro to, aby se mohlo začít stavět. To znamená mít stavební povolení, vyhodnocení vlivů na životní prostředí EIA a vykoupené pozemky. Ty se stále nevykoupily, přestože to bylo nachystané.

Popište konkrétní kroky, které byste jako možný primátor udělal pro dostavbu metra D?

S výstavbou metra je to podobné jako s okruhy. Kromě toho je potřeba rozhodnout, zda ho Praha postaví sama nebo ve spolupráci se soukromým sektorem. V případě druhé varianty to samozřejmě musí být pro město výhodné.

Které možnosti dáváte přednost? Co založení společné firmy s Pentou, které rada neschválila?

I když jsme jako opoziční zastupitelé nebyli s tímto záměrem detailně seznámeni, obsahuje dva obecné faktory. Praha bude mít metro, ale soukromý investor získá výhody, jako jsou například nákupní centra ve stanicích. Důležité je, aby to nebylo jen jednostranně výhodné, jakkoliv chápu, že soukromá společnost není dobročinná organizace a chce vydělat.

Byl byste pro užší spolupráci s developery, kterou prosazuje primátorka Krnáčová?

Slovo developer se stalo hanlivým výrazem, takže používám termín investor. Určitě je řada věcí, na nichž se s nimi lze dohodnout. Nejde ale jen o to, jaké vztahy s nimi má magistrát. Záleží také na tom, co říkají na jejich plány městské části a jejich obyvatelé.

Jen z loňska má Praha na účtech nevyužitých sedm a půl miliardy korun. Například ČSSD by je investovala do výstavby nebo koupě nových bytů, které by mohly tvořit základ městského bytového fondu. Co byste s těmito penězi udělal vy?

Praha sama by byty stavět neměla, nemá k tomu potřebné zázemí. A že je nakoupí a rozdá, také nepovažuji za šťastné řešení. U bytů se musí odstranit stávající deficit v podobě čtyřiceti tisíc jednotek, jejichž výstavba je připravena, ale stojí kvůli povolovacím zádrhelům. Kdyby se tyto byty dokončily, rázem by se ceny na trhu snížily.

Jak byste naložil s miliardovými přebytky?

Musejí být investovány do velkých infrastrukturních projektů pro rozvoj Prahy, například do výkupu pozemků pro okruhy a metro. Tak velké peníze nemohou být vyházeny za drobnosti. A kdyby se hodně dobře dařilo, mohla by se konečně postavit nová koncertní síň pro Pražské jaro.

Bohuslav Svoboda (74)
Od roku 2010 je zastupitelem hlavního města za ODS. O tři roky později byl zvolen za stejnou stranu poslancem, kterým je dodnes. Pražským primátorem byl v letech 2010 až 2013 nejprve v koalici občanských demokratů s ČSSD a později s TOP 09. Věnuje se i své lékařské profesi v Ústřední vojenské nemocnici Praha a na gynekologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Je také místopředsedou správní rady VZP. V letech 1992 až 1998 byl prezidentem České lékařské komory