V komunálních volbách chce uhájit pozice hnutí ANO, v Senátu budou obhajovat mandáty lidovci

volby, urna, vlajka

volby, urna, vlajka Zdroj: profimedia.cz

Po lednových prezidentských volbách si český volič příliš neodpočine, v říjnu ho čekají volby do obecních zastupitelstev a u třetiny obvodů se budou volit i senátoři. První kolo senátorských voleb se koná ve stejném datu jako komunální volby, tedy 5. a 6. října, druhé kolo pak o dva týdny později.

Poslední výsledky: ANO před čtyřmi lety ovládlo i Prahu

Před čtyřmi lety ve většině krajských měst první místo opanovalo hnutí ANO, jiného vítěze měli pouze v Karlových Varech, Liberci, Hradci Králové a ve Zlíně. V posledních senátních volbách, které se konaly před dvěma roky, zvítězili zase lidovci, kteří získali pět křesel. Hnutí ANO skončilo až druhé se třemi mandáty.

Do senátu se volí každé dva roky 27 senátorů, komunální volby se budou konat v 6 258 obcích. Víc než pětina starostů ale obhajovat svou funkci nechce. Nejčastěji jim vadí nárůst administrativy, kriminality i zodpovědnosti, vyplývá z průzkumu Sdružení místních samospráv.

Paroubek i Rath chtějí do Senátu

Některé známé osobnosti se ale do veřejně volených funkcí chtějí naopak vrátit. O senátorské křeslo v obvodu Ostrava-město bude bojovat bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek a v Litoměřicích si bude chtít cestu do Senátu prorazit zase bývalý hejtman Středočeského kraje za ČSSD David Rath. V senátních volbách navíc bude kandidovat hned pět neúspěšných kandidátů – Petr Hannig, Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Jiří Hynek nebo například Marek Hilšer.

Pravidla senátních a komunálních voleb se liší

Kandidáti do Senátu mohou jít do voleb za podpory politických stran, hnutí nebo jako nezávislí, pokud získají alespoň tisíc oprávněných podpisů v daném obvodu. Podobně je to u voleb do obecních zastupitelstev, počet potřebných podpisů ale závisí na velikosti obvodu, případně obce.

Zvolit si svého zástupce v senátních volbách může pouze občan České republiky, který nejpozději v den voleb završil plnoletost. To samé pravidlo platí i pro druhé kolo senátních voleb. To přitom nemusí vůbec nastat. V případě, že kandidát získá 50 procent hlasů už v prvním kole, automaticky vítězí a získává senátorské křeslo.

Aby mohl volič odevzdat svůj hlas, musí se ve volební místnosti prokázat platným občanským průkazem, nebo cestovním pasem. V komunálních volbách mohou přitom volit i občané jiného členského státu Evropské unie, a to v případě, že mají povolení k trvalému nebo přechodnému pobytu. Na rozdíl od ostatních voleb při volbách do obecních zastupitelstev navíc nelze uplatnit voličský průkaz, specifické je i křížkování jednotlivých kandidátů.

Více o komunálních volbách čtěte zde >>>