Komentář Bohumila Pečinky: Lepší pozdě než nikdy

Andrej Babiš (vpravo) a Jaroslav Faltýnek (vlevo) čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Andrej Babiš (vpravo) a Jaroslav Faltýnek (vlevo) čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Zdroj: ČTK

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš
ANO
Andrej Babiš
Šéf ANO a poslanec Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Tak je to v politice vždycky. Musí se odehrát nějaká zlomová událost, aby se politickým tématem stalo něco, o čem většina lidí beztak dávno ví, že je to důležité. Stejné je to s úniky z vyšetřovacích spisů.

Musela přijít anonymní série odposlechů Andreje Babiše, zveřejňovaná na Twitteru, aby se o zveřejňování odposlechů začalo nahlas mluvit a někdo ve veřejné debatě uznal, že je to velký problém. Vznikla sněmovní vyšetřovací komise. Teď celou situaci okořenila další nahrávka, s níž tentokrát přišel Český rozhlas.

Tyhle věci svědčí o jednom – někteří podnikatelé se mezi sebou nahrávají a používají to v konkurenčním boji. Na místě by v tomto případě byla novinářská zdrženlivost spočívající v tom, že každému hned neskočím na jeho zákulisní hry.

 

Stokrát vážnější jsou mnohaleté úniky přepisů odposlechů z policejních spisů. Minimálně v posledních pěti letech v Česku vzniklo paralelní řízení médií skrze selektivně poskytované informace z vyšetřovacích spisů. Jinak řečeno, část policistů, a hlavně státních zástupců si vybudovala v rámci českých médií mapy vlivu, díky nimž manipuluje veřejným míněním.

Za poslední léta šlo o desítky spisů, kvůli nimž jsou diskreditováni různí lidé. Takže zatímco západní média jsou založená na kritické nedůvěře k ozbrojeným orgánům státu, jimž svěřujeme z bezpečnostních důvodů moc nad lidmi, v Česku je vztah většinových médií a těchto orgánů založen na kooperaci a bagatelizaci jejich občasného rizikového chování.

S pozoruhodnou konstrukcí přišla na poslední zasedání vyšetřovací komise vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Soudí, že by měl být zpřísněn zákon o soukromých bezpečnostních službách, protože bývalí policisté zaměstnaní v těchto institucích získávají informace od svých kolegů ve služebním poměru. No koneckonců proč ne, jestli je to problém. Daleko větší jsou ovšem úniky ze samotného státního zastupitelství.

Nedávno jsme v Reflexu přinesli seznam několika kauz, kde se informace z policejních spisů dostaly účelově do rukou novinářů dříve, než je měli k dispozici obhájci obviněných. Padl tím hlavní argument žalobců, že dotyčné informace vynášejí advokáti. Předseda poslanecké komise pro odposlechy Daniel Korte spočítal 37 úniků jen v kauze Oleo Chemical a jen v Lidových novinách.

Když úniky začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), byly jí v několika případech pod různými záminkami tyto případy odejmuty. Jak řekl předseda „únikové“ poslanecké vyšetřovací komise Martin Plíšek, právě napětí mezi GIBS a státním zastupitelstvím je velkým problémem, na který chtějí poslanci ve své závěrečné zprávě poukázat.

Stručně řečeno, ať budou výsledky práce vyšetřovací komise jakékoli, je dobře, že konečně někdo upozorní na nezákonnosti, které se ve veřejném prostoru pod heslem veřejného zájmu běžně dějí.

Autor je komentátorem Reflexu

Další komentáře Bohumila Pečinky naleznete na webu Reflex.cz >>>