Světem se šíří protičínské nálady, Trump je chce využít ve volbách

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump
Protest proti karanténě v americkém Coloradu
Protest proti karanténě v americkém Tennessee
Boj s koronavirem v USA
Testování na koronavirus v USA
10
Fotogalerie

S postupující koronavirovou pandemií a souvisejícími ekonomickými škodami sílí v některých zemích snaha určit viníka, který katastrofu způsobil. Zejména ve Spojených státech se množí obvinění na adresu Číny za údajné zatajování důležitých informací. Šéf Bílého domu Donald Trump zřejmě doufá, že by si tak mohl vylepšit pozici před blížícími se prezidentskými volbami. Stát Missouri dokonce podal žalobu na Peking a žádá po něm náhrady za ztráty na životech a hospodářský chaos.

Republikánský ministr spravedlnosti Missouri Eric Schmitt tvrdí, že čínská vláda světu lhala o nakažlivosti nemoci, neučinila dost pro zastavení nákazy a umlčovala lidi, kteří na riziko upozorňovali. „Musí za své činy nést zodpovědnost,“ uvedl v prohlášení k žalobě podané u federálního soudu.

Není však jasné, jakou bude mít tato právní aktivita šanci na úspěch. Americké zákony v principu zakazují žalovat cizí státy, žaloba však míří nejen na čínskou vládu, ale také na některé úřady a komunistickou stranu. „Právním problémem je, že to prostě není možné,“ uvedla podle listu The Guardian profesorka mezinárodního práva z Kalifornské univerzity Chimène Keitnerová. Místní demokraté tvrdí, že žaloba je politickým krokem Schmitta, který chce ve volbách obhájit svou pozici.

Nejen představitelé demokratické strany podezírají republikány ze systematické snahy svalit vinu za současné problémy na zemi, kde nákaza vypukla. „Na politické pravici vidíme mnoho lidí, kteří se zaměřují na čínskou záležitost ve snaze zakrýt vlastní chyby americké vlády,“ prohlásil podle Reuters profesor mezinárodního práva z Chicagské univerzity Tom Ginsburg.

Podle analýzy The New York Times republikánská strana věří, že poštváním Američanů proti Číně může zachránit nadcházející prezidentské volby, které vzhledem k panující situaci zřejmě pro Trumpa budou velmi obtížné.

„Trump byl vždy úspěšný, když nastrčil strašáka a Čína je perfektní strašák,“ řekl deníku dlouholetý republikánský stratég Chris LaCivita. Přístup k Číně se stal i tématem předvolebních spotů Trumpa i jeho očekávaného demokratické rivala Joea Bidena. Vzájemně se obviňují ze servility vůči Pekingu.

Emotivní debata o čínském selhání obsahuje i dosud nijak nepotvrzené teorie o umělém původu koronaviru. Stále se spekuluje o tom, že byl vytvořen v laboratoři ve Wu-chanu. I žaloba státu Missouri tuto domněnku zmiňuje.

Dalším Trumpovým populárním viníkem pandemie se stala Světová zdravotnická organizace (WHO), která podle něj pomáhala šířit dezinformace předkládané Čínou. Prezident už minulý týden oznámil, že pozastaví její financování, což vzbudilo kritiku.

Protičínské nálady, obviňování a slovní přestřelky s Pekingem však nejsou pouze americkým jevem. Francie si minulý týden předvolala na kobereček čínského velvyslance. Diplomacii země podezírala z šíření pomluv souvisejících s francouzským bojem s nemocí.

V Německu se do sporu s Pekingem dostal deník Bild. „Vy, vaše vláda a vaši vědci už dávno věděli, že koronavirus je vysoce nakažlivý, ale svět jste ohledně toho nechali tápat,“ napsal jeho šéfredaktor Julian Riechelt v „dopise“ prezidentovi Si Ťin-pchingovi. K objasnění původu pandemie vyzvala v pondělí Čínu i kancléřka Angela Merkelová.

S Brazílií se asijská velmoc dostala počátkem dubna do sporu kvůli twitterovým výrokům ministra školství Abrahama Weintrauba, podle něhož je koronavirus součástí čínského plánu na ovládnutí světa. Weintraub později médiím řekl, že si za svými výroky stojí, je však připravený se kát. „Pokud nám prodají tisíc ventilátorů, kleknu si na kolena před ambasádou, omluvím se a řeknu, že jsem byl idiot,“ uvedl.