Dovolená bez "cestovky": ušetřit můžete desítky tisíc

Přátelství s benefity má své výhody.

Přátelství s benefity má své výhody. Zdroj: Pexels

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit
Dovolená snů
Dovolená snů
Dovolená snů
5
Fotogalerie

Už je to za dveřmi. Za chvíli začínají letní prázdniny a s nimi i dny zaslouženého volna. Vyjedete na dovolenou, budete se mít fajn, odpočinete si. Jasně, ale aby to vypadalo takhle, musíte pro to něco udělat.

Před několika týdny jsme se v článku o cestování věnovali organizované turistice. Nad tou ale taky může leckdo ohrnout nos, protože mu přijde nudná. Raději dá přednost cestě, kterou si komplexně zorganizuje sám.

Je jasné, že to bude o něco dobrodružnější a celkem jisté, že tímto druhem cestování ušetříte až polovinu peněz, než když vsadíte na zájezd s cestovní kanceláří. Například v pětihvězdičkovém hotelu v Itálii může stát dovolená pro dva téměř i 50 tisíc korun. Pokud byste si ale vše zařídili sami, ušetříte desítky tisíc korun.

Při rozhodování kam a jak po vlastní ose je naprostou nutností internet. Na něm totiž lze najít úplně všechno: od levných letenek přes informace o destinaci, kam chcete jet, dále aktuální kurz měn, stav počasí na místě, fotogalerie a mapy, v neposlední řadě také možnosti pojištění.

Chcete jet do Chorvatska? Podívejte se, na co si dát cestou pozor:

Video placeholde
Dodržovat předpisy cestou do Chorvatska se vyplatí • Michal Nosek, František Kára

Stránky budou nejspíš napsány v angličtině, takže bez její základní znalosti se neobejdete, ale to už by snad neměl být velký problém. I kdybyste se jí měli trochu doučit, jistě to bude stát za to. Tímto způsobem plánování si totiž zařídíte celou dovolenou z domova skutečně se vším všudy.

Nezapomeňte se podívat na diskuze, o místě, kam se chystáte. Možná vám některé názory otevřou oči, v každém případě jsou názory jiných cestovatelů dobrým pomocníkem při hlubším seznamování se s místem, kam vyrazíte. A katalogy cestovních kanceláří také nejsou špatné, protože na nich byste měli najít přehledné informace o zemi, místě a dalších, možnostech ubytování a stravy.

Cesta za dobrodružstvím

Pro cestování po vlastní ose je důležité příliš neváhat a rozhodnout se včas. Opravdu výhodnou letenku můžete získat s předstihem jednoho až tří měsíců. Projděte si stránky nízkonákladových i klasických leteckých společností a srovnejte kalendáře levných letů, které jasně ukážou, kolik za let zaplatíte.

Nemá valný smysl trvat na přesném datu. Třeba víkendové lety bývají většinou dražší než ty ve všední dny. Když už si let vyberete, opět moc neváhejte, ihned jej objednejte a zaplaťte. Mohlo by to taky být poslední výhodné místo v letadle.

To vše uděláte s vědomím, že jde o nevratnou koupi, anebo o dost financí přijdete. Letenky koupené u nízkonákladových společností totiž většinou vrátit nelze, a ani změna data odletu nebývá možná bez zaplacení vysokých stornopoplatků.

Střecha nad hlavou

Na webu samozřejmě také uspějete s hledáním střechy nad hlavou v místě pobytu. Kromě základních informací o hotelech si můžete prohlédnout, jak dané ubytování vypadá, a nocleh si zarezervovat i zaplatit. Stejné platí i pro ubytování v soukromí.

Můžete ale také zariskovat a na místo se vypravit, aniž byste měli ubytování zajištěné. Nemusíte mít obavy, po příletu do destinace určitě narazíte na ubytovací kanceláře, kde vám bez problémů nocleh zprostředkují. A nejlepší je se zeptat místních, poradí vám třeba taxikáři, kteří bývají i jazykově vybaveni.

Finance a pojistka

Na cestách plaťte kartou, protože budete utrácet ve výhodnějším kurzu, než kdybyste šli do směnárny. Vy ale už předem víte, že vše platit kartou nebudete. Směňujte peníze postupně, třeba jednou za týden. Zloději jsou totiž všude a přijít o všechno znamená prožít zkaženou dovolenou.

A když už jsme u nepříjemných situací, počítejte s tím, že si budete muset poradit, když vám ukradnou doklady, domluvit se, když zruší plánovaný spoj nebo se zraníte. Ověřte si tedy důkladně, na co ještě stačí vaše pojištění, abyste nebyli nepříjemně překvapeni, když se nějaká nepříjemnost přihodí.

Pokud budete potřebovat hotovost, pak na stránkách www.mastercard.com či www.visaeurope.com, pod záložkou ATM Locator najdete informace, kde jsou bankomaty.