Česko musí urychleně vyčistit vzduch, jinak přijde žaloba, varuje Brusel

Smogová situace v Česku

Smogová situace v Česku Zdroj: ČTK

Smogová situace v Česku
Smogová situace v Česku
Smog
4
Fotogalerie

Devět zemí EU vysvětlovalo komisaři pro životní prostředí, jak hodlají splnit limity pro emise prachu a oxidů dusíku. Navržené kroky podle něj vzduch nevyčistí ani po roce 2020.

Členské státy Evropské unie včetně Česka musí bezodkladně snížit množství prachu a oxidů dusíků ve vzduchu. Jinak Komise nebude váhat podat na země, které neplní unijní limity pro znečišťující látky z let 2005 a 2010, žalobu u Evropského soudního dvora. Konkrétní termín, kdy by Komise mohla členské státy zažalovat, ovšem komisař pro životní prostředí Karmenu Vella po schůzce se zástupci devíti států neuvedl.

„Termíny pro plnění limitů už dávno uplynuly. Žádné nové lhůty nedáváme, nic neodkládáme. Dnes jsem od členských států slyšel několik nových návrhů, jejichž dopady vyhodnotíme,“ uvedl Vella. Na první pohled ovšem podle něj nepovedou ke splnění emisních limitů ani do roku 2020. V některých členských státech podle Velly vlády problému špinavého vzduchu, kvůli němuž ročně předčasně umírá 400 tisíc lidí, nevěnují dostatek pozornosti, což se musí změnit.

Česko komisaři prezentovalo ústy náměstka ministra životního prostředí Vladislava Smrže dosavadní kroky, které pro vyčištění vzduchu podniká. „Limitům se už blížíme a očekáváme, že je do roku 2020 splníme,“ uvedl Smrž. Ministerstvo nutí velké průmyslové znečišťovatele, aby investovali do nejnovějších technologií. V domácnostech rozjelo dotační program na výměnu starých domácích kotlů. V dopravě podporuje alternativní paliva a návaznou infrastrukturu či stavby obchvatů.

Ke zlepšení ovzduší na severní Moravě by měl přispět také konec výjimek pro velké průmyslové znečišťovatele z Polska. „Z Polska pochází až třetina znečištění v Moravskoslezském kraji,“ dodává Smrž.

Spolu s Čechy na schůzku s Vellou dorazili také zástupci Německa, Maďarska, Itálie, Francie, Španělska, Slovenska, Rumunska a Velké Británie. Celkem vede Komise řízení kvůli porušování směrnice o kvalitě ovzduší s 18 státy.

Žaloby už podala na Bulharsko a Rumunsko. Spor s Bulhary už Brusel vyhrál. „Komisi tento rozsudek posílil. Pro ostatní členské státy funguje jako výstraha. Zatím se Komise snaží ostatní státy motivovat, aby opatření proti znečištění přijímaly,“ říká Petra Marie Giňová z advokátní kanceláře FrankBold, která se zabývá právem životního prostředí. České ministerstvo věří, že díky přijatým opatřením mu žaloba ze strany Komise nehrozí.