Hodinová stopka. Pondělní stávky se zúčastní polovina škol a stovky firem

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo ve středu řekl, že výrobu na hodinu zastaví stovky firem z průmyslu. Může tak jít až o milion zaměstnanců.

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo ve středu řekl, že výrobu na hodinu zastaví stovky firem z průmyslu. Může tak jít až o milion zaměstnanců. Zdroj: Profimedia

V pondělí 27. listopadu se řada odborů chystá na velkou stávku. Kritizují vládní konsolidační balíček, chystané zvyšování důchodového věku nebo vysokou inflaci. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se připojí určitě polovina škol v Česku, jde tedy o největší stávku za posledních několik let. „Je to určitě větší protest, než byl za pana ministra Plagy,“ avizuje Dobšík. Podle šéfa škodováckých odborů Jaroslava Povšíka jde o největší protest od roku 2015 a představuje paralelu ke generální stávce.

Stávkovat plánují zaměstnanci základních, středních i mateřských škol, zařízení na mnoha místech zavřou i na celý den. Například v Jihomoravském kraji k úterý nahlásilo 383 škol, že se ke stávce aktivně připojí nebo ji viditelnou formou podpoří. Na 157 školách, tedy téměř polovině těch jihomoravských, budou stávkovat všichni zaměstnanci.

Chtějí tak zabránit škrtům ve školství na další rok, snížení platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů a vyhnout se nekoncepčním zásahům do vzdělávání. Nedostatek prostředků by ve školách podle odborů měl za následek výrazný pokles počtu hodin, zvyšování počtu žáků ve třídách i omezování volitelných předmětů.

V úterý proto Dobšík znovu jednal s ministrem školství Mikulášem Bekem (za STAN), ten ale další zvýšení rozpočtu školství na příští rok odmítl. Počítá s výdaji 269 miliard, což je o téměř čtyři miliardy víc než letos. Podle odborů ale školám chybí téměř osm miliard.

Do stávky se kromě škol zapojí i další firmy. Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo ve středu řekl, že výrobu na hodinu zastaví stovky podniků z průmyslu. Může tak jít až o milion zaměstnanců. Podle informací ČTK se ke stávce přidají například někteří zaměstnanci Motoru Jikov, budějovické Kern-Liebers CR nebo České zbrojovky ve Strakonicích.

Přidá se i Škoda Auto 

Na dvě hodiny se výroba zastaví také ve Škodě Auto. Vzhledem k tomu, že se podle šéfa tamějších odborů Povšíka v automobilce vyrobí zhruba jedno auto za minutu, kvůli protestu může objem spadnout i o více než stovku aut. Přesto stávku podporuje i vedení automobilky, kterému vadí omezení zaměstnaneckých benefitů. „Společnou snahou je, aby dopady na výrobní program byly co nejmenší. V rámci intenzivní diskuze a úzké spolupráce se zástupci Odborů KOVO se nám podařilo nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby,“ řekla e15 mluvčí Škody Auto Ivana Povolná. 

Ke stávce se připojí také členové Odborového svazu Stavba ČR. Na jak dlouho, to záleží na každé jedné organizaci v rámci svazu a na jejím vyjednávání se zaměstnavateli. Své podniky tím zaměstnanci poškodit nechtějí, zdůrazňuje předseda svazu Pavel Zítko: „Je to přesně naopak, jde nám o hlasité, viditelné a silné vyjádření nespokojenosti s kroky vlády, které z našeho pohledu směřují k postupné likvidaci průmyslu a příbuzných a navazujících odvětví.“

Odboráři z řad stavařů chtějí zabránit zejména zdražování energií, ztrátě konkurenceschopnosti firem, a tedy ztrátě pracovních míst, a také konsolidačnímu balíčku. „Zvláštní kapitolou je pak inflace a její přehlížení ze strany vlády. Vysoká inflace způsobuje pokles poptávky i ve stavebnictví. Vysoké úrokové míry hypoték téměř zastavily bytovou výstavbu. Odnášejí to už dnes výrobci stavebních hmot a obáváme se i ohrožení oboru jako takového,“ doplňuje Zítko. Na hodinu práci přeruší i zaměstnanci některých firem z Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství.

Kritika vlády i od nestávkujících

V nošovické Hyundai se stávkovat nebude. „Teď nestíháme s výrobou. Lidé chodí i v sobotu na přesčasy, takže stávkovat nemůžeme,“ řekl ČTK předseda základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrik Fupšo. 

Ani hornictví se ke stávce nepřipojí, zaměstnanci se ale zúčastní demonstrací. „Máme problém se současnou vládou, nikoli s našimi zaměstnavateli. Vláda svými rozhodnutími poškozuje firmy i zaměstnance,“ říká předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička.

Jestli a jak se bude stávkovat v dopravě, zatím předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík nechce komentovat. „Vůle odborářů a dalších zaměstnanců podpořit protest proti krokům asociální a arogantní vlády i formou stávky je ale velmi velká,“ poznamenává. Jednotlivé dopravní podniky, například v hlavním městě nebo v Plzni, už ale avizovaly, že provoz v pondělí bude plynulý. Ke stávce se nepřidají ani řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice.

Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb také práci nepřeruší, členové se ale připojí symbolicky, páskou na ruce. K protestu i demonstraci se připojí také zaměstnanci České pošty, stávku ale neplánují.

Podle místopředsedkyně Odborového svazu pohostinství, hotelů a cestovního ruchu Dagmar Gavlasové je v těchto službách obtížné stávku zorganizovat, členové se ale mohou zúčastnit demonstrace. Nad rámec konsolidačního balíčku svaz požaduje i změnu přístupu vlády k nařízení o minimální mzdě a nejnižších úrovních zaručené mzdy. „Současný vládní návrh sice zvyšuje minimální mzdu, ale zásadně nesouhlasíme s omezením navýšení nejnižších úrovní zaručené mzdy, kdy se jedná o jednoznačné poškození zaměstnanců,“ vysvětluje Gavlasová.