Práce na částečný úvazek má být výhodnější. Jurečka připravuje slevu na pojistném

Budova MPSV

Budova MPSV Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.
Ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.
Ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.
Ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.
5
Fotogalerie

Jen zhruba deset procent českých zaměstnanců pracuje na částečný úvazek, flexibilita v pojetí firem znamená spíše pružnou pracovní dobu či práci z domova. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce předložit návrh zákona, který by pro zkrácené úvazky zavedl slevu na pojistném. Parametry nyní diskutuje v rámci rezortní pracovní skupiny pro důchodovou reformu, která má mimo jiné za cíl zvýhodnit pracující důchodce.

„U částečných úvazků počítáme s principem, že by se měly vztahovat na studenty do 26 let, na rodiče malých dětí, kde předpokládáme kategorii do devíti nebo deseti let, osoby se zdravotním postižením, dále na osoby pečující, protože je důležité podpořit lidí, kteří se starají o někoho blízkého,“ vyjmenoval Jurečka. „Další skupinou, na niž by se zkrácené úvazky vztahovaly, by byli lidé předdůchodového a důchodového věku,“ dodal ministr. Opatření je podle Jurečky odsouhlasené vládní koalicí.

Sleva na pojistném jako motivátor

Podpora by měla být ve formě slevy na pojistném. Zaměstnavatelům má chystaný zákon umožnit odečíst až pět procent z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců, na které by byla poskytnuta sleva. Zatím není jasné, jak by taková úleva dopadla na státní rozpočet. „Na druhé straně předpokládáme, že když nějaký objem lidí začneme aktivizovat na trhu práce, saldo bude jednoznačně kladné,“ věří Jurečka. „To málo, o něž přijde stát na odvodech, výrazně převýší skutečnost, že velkou skupinu lidí aktivizujeme a dostaneme do práce. Vrátí se to vyšším výkonem firem a ekonomiky,“ dodal ministr.

Nejnovější průzkum personální agentury Grafton Recruitment ukázal, že zkrácený úvazek využívá deset procent českých zaměstnanců. Další tři procenta využívají sdílené pracovní místo, jež mohou zaměstnavatelé nabízet od začátku letošního roku. „Ve srovnání s ostatními zeměmi EU v tomto ohledu Česko značně zaostává. Jen pro srovnání, v Nizozemsku využívá zkrácený úvazek téměř 37 procent zaměstnanců,“ řekl ředitel agentury Martin Malo.

„I když sdílená pracovní místa i zkrácené úvazky znamenají pro zaměstnavatele větší administrativní zátěž a vyšší náklady na zaškolení, vzhledem k vyprahlému pracovnímu trhu se jim nabídka flexibilních úvazků vyplatí; získají tak totiž přístup k novým zdrojům uchazečů o práci,“ domnívá se Malo, podle nějž s rostoucí inflací poroste poptávka pro kratších úvazcích ze strany studentů a rodičů po rodičovské dovolené. Největší flexibilitu nabízejí tradičně IT firmy a pak obecně kancelářské práce.

Změna zákona ve prospěch kratší pracovní doby je podle právničky advokátní kanceláře Dentons Jitky Soldado namístě. „V současné době je daná právní úprava poměrně rigidní, neodpovídá současným požadavkům a trendům na trhu práce a nereflektuje potřeby velkých skupin lidí, u kterých je citelně znát snaha o aktivní zapojení do pracovního procesu,“ říká odbornice na pracovní právo.

V současné době se musí na kratším úvazku pracovník se svým zaměstnavatelem individuálně dohodnout, výhodu mají lidé pečující o dítě do patnácti let, těhotné ženy a zaměstnanci pečující o blízké. „Je tak tedy určitě žádoucí, aby se rozšířily kategorie zvýhodněných osob, čímž dojde nejen k naplnění jejich potřeb, ale i k určité aktivizaci na trhu práce,“ domnívá se Soldado.

Kalkulačka: Jak vysoká je vaše mzda – srovnání 2022 >>>