Průměrná mzda překonala 46 tisíc. Reálné příjmy se ztenčily na úroveň roku 2017

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 46.013 korun, tedy o 2734 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 7,6 procenta, se ale mzda reálně snížila o 1,2 procenta. Klesla tak deváté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Letos se zaměstnanci podle ekonomů dočkají i reálného růstu mezd.

Za celý loňský rok činila průměrná mzda 43.341 korun. V meziročním srovnání to bylo o 3024 korun více, tedy o 7,5 procenta. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta, reálně se proto mzda snížila o 2,9 procenta. Reálné mzdy tak klesly druhý rok v řadě, v roce 2022 to bylo o 8,5 procenta. Předběhnout inflaci se podařilo jen mzdám ve těžebnictví, v pohostinství a ve vodárenství. 

Období poklesů reálných příjmů je ale podle ekonomů u konce. „Vzhledem k pokračujícímu pnutí na trhu práce lze očekávat, že nominální mzdy v letošním roce porostou podobným tempem jako v loňském roce. Růst nominálních mezd však letos již nebude odmazán vysokou inflací,“ uvedl hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Podle ale není jisté, zda firmy budou ochotné a schopné dál pokračovat ve zvyšování mezd, tvrdí Andrea Linhartová Palánová, experta PwC Česká republika na řízení lidských zdrojů. „S pokračující recesí to budou mít zaměstnanci ve vyjednávání o výši výplat poměrně obtížné,“ upozornila.

Tempo růstu mezd odpovídá očekáváním České národní banky a nevyvolává tak obavy z přílišného růstu inflačních rizik. Lze tak předpokládat, že ČNB bude pokračovat ve snižovaní úrokových sazeb, myslí si hlavní ekonom Egenrali Investments CEE Radomír Jáč.

Průměrná a minimální mzda v Česku a evropských státech

Zdanění mzdy v Česku roce 2024 je vyšší než v loňském roce. Všichni zaměstnanci nově platí nemocenské pojištění. Některé daňové slevy se ruší a pro jiné slevy budou platit nová pravidla. Snížila se i hranice pro vyšší daňovou sazbu.