Byt, či dům? Typ bydlení se liší podle regionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Praha hledá cesty, jak zpřístupnit bydlení pro nejvíc lidí. (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

To, jestli lidé bydlí v domech nebo v bytech se liší podle toho, v jaké regionu žijí. Ve Středočeské a Zlínském kraji jde hlavně o vlastní bydlení v rodinných domech, naopak v Praze vedou podnájmy. Na Královehradecku obývá skoro pětina Čechů byty nebo také domy svých příbuzných a známých.

Se svým bydlením jsou nejvíce spokojení lidé, kteří žijí mimo Prahu. Hlavně ti v malých obcích. To vše vyplývá z výzkumu společnosti Ekonomické stavby.

Naše spokojenost s bydlením

Se svým momentálním bydlením je spokojen každý pátý Čech. Nejvíce spokojených najdeme na Liberecku (27,5 procenta). Hned v závěsu je Ústecký kraj (25,3 procenta) a střední Čechy (24,6 procenta). Dále jsou nejspokojenější lidé žijící v obcích do tisíce obyvatel, 29 procent z nich. V Praze je zcela spokojeno jen 15 procent respondentů.

„Do jisté míry je to dáno tím, že se kvůli narůstajícím cenám musí lidé v hlavním městě smiřovat s velkou řadou kompromisů a nenaplňují tak své představy o vysněném bydlení. Právě v Praze ceny rostou nejvýrazněji – cena za metr čtvereční již přesáhla stotisícovou hranici – a dosáhnout na hypotéku je zde i přes vyšší průměrné platy paradoxně nejkomplikovanější,” podotýká David Mencl, ředitel Ekonomických staveb.

Naše domácnosti

V hlavním městě je největší podíl těch, kteří žijí sami (16,9 procenta). Jen s partnerem nebo partnerkou žijí nejčastěji lidé z Libereckého kraje (42, 5 procenta), domácnosti složené z dospělých a dětí pak nejčastěji najdeme na Vysočině (43,8 procenta). V mamahotelu zůstává nejvíce lidí v Moravskoslezském kraji (23,9 procenta).

„I v tomto případě hrají svou roli narůstající náklady na bydlení, které mladým lidem zhoršují možnosti vlastního bydlení. To se projevuje jak déletrvajícím dočasným soužitím, tak tím dlouhodobým – poslední dobou si všímáme narůstající poptávky po dvougeneračním bydlení,” doplňuje David Mecl. Spolubydlení je nejčastěji využíváno v Pardubickém kraji (3,8 procenta).

Kolik nás stojí bydlení

Nejlépe na tom jsou v Pardubickém kraji. 46 procent z nich za náklady na bydlení včetně energií vydají do 6 tisíc korun měsíčně. O něco dražší bydlení mají v Karlovarském kraji, zde více než třetina dá za bydlení 8 tisíc měsíčně, pětina pak až 10 tisíc korun.

Pochopitelně nejdražší je bydlení v hlavním městě. Tady skoro desetinu obyvatel stojí bydlení až 20 tisíc.

Po vlastní bydlení toužíme

Mít vlastní bydlení je nejdůležitější pro obyvatele obcí do tisíce obyvatel, přesně pro 72 procent. Nejvíce po vlastním touží v Jihomoravském kraji. V nejkratším časovém horizontu, do jednoho roku, si vlastní byt nebo dům chtějí pořídit na Liberecku.