Češi v mezinárodním srovnání? Rádi jíme, kouříme a počet vysokoškoláků je pod průměrem EU

Koblihy

Koblihy Zdroj: Aleš Pospíšil

Ilustrační foto
...
...
..
Peníze
6
Fotogalerie

Češi jsou podle indexu tělesné hmotnosti a počtu lidí, kteří milují jídlo a nikotin nad evropským průměrem. Prostě rádi jíme a kouříme. 

Naproti tomu je pozitivní to, že v rámci EU v roce 2016 jsme místo, kde je nemenší podíl osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením. Dále je u nás nízká kojenecká úmrtnost. To vše vyplynulo z analýzy ČSÚ, která vychází z publikace Česká republika v mezinárodním srovnání.

Cigarety a jídlo

V oblibě těchto neřestí se Česká republika pohybuje nad evropským průměrem. Nadváhou u nás v roce 2014 trpělo 63,2 procenta mužů starších 15 let a 48,2 procenta žen. Evropský průměr byl 57,3 procenta mužů a 43,7 procenta žen. Nejvíce mužů s nadváhou žilo v Chorvatsku (65,8 procenta), žen na Maltě (53,2 procenta).

Počet vysokoškoláků – zde jsme naopak podprůměrní

„Z hlediska podílu osob se středoškolským vzděláním ukončeným závěrečnou nebo maturitní zkouškou či nástavbovým vzděláním nalezneme Českou republiku v roce 2016 dokonce na prvním místě v žebříčku zemí EU s podílem 70,9 procenta. Nejméně těchto osob shledáme v Portugalsku (20,2 procenta),“ uvádí měsíčník Statistika&My. Průměr celé Evropské unie je 45 procent. V počtu vysokoškoláků ale vykazujeme ve srovnání s Evropou dlouhodobě podprůměrné hodnoty. Nejvíce lidí s vysokoškolským titulem najdeme ve Velké Británii, naopak nejméně v Rumunsku.

Práce na částečný úvazek

Možnosti využití takového pracovního poměru u nás dost pokulhávají. V roce 2016 u nás na částečný úvazek pracovalo jen 6,7 procenta žen. Unijní průměr byl 20 procent. Nejvíce takto zaměstnaných žen bylo v Nizozemsku (50,5 procenta), nejméně pak v Bulharsku (2,2 procenta).

Statistika kriminality

Pozitivní je, že statistiky kriminality jsou pro nás docela příznivé. V roce 2015 u nás připadlo na 100 tisíc obyvatel jenom 19 loupeží. To je ve srovnání s Evropou podprůměrné číslo. Ještě lépe jsou na tom Slováci. Zde na 100 tisíc obyvatel připadlo 10 loupeží, což bylo také nejméně v EU. Například v Belgii to bylo až 197 loupeží na 100 tisíc obyvatel. To je naopak nejvyšší číslo v celé Unii.