Co vzít v potaz při výběru kompresoru do domácí dílny či garáže?

Zdroj: Shutterstock

Nebaví vás „cvičení“ s ruční pumpou, případně potřebujete tlak, který s ruční pumpou vytvoříte jen velmi těžko? Ceny hobby kompresorů začínají na cca 2 500 Kč, proč si tedy neušetřit námahu a nenechat za sebe pracovat stroj? Pokud plánujete provoz autodílny či domácí řemeslné dílny, jsou kompresory víceméně povinností, v tomto případě si již pravděpodobně nevystačíte s jejich „hobby“ verzí, a budete muset sáhnout po profesionálnějším řešení.

Níže jsme pro vás připravili přehled 5 faktorů, které je vhodné vzít v potaz při výběru kompresoru.

Hluk

Provozní hluk kompresorů se pohybuje od 40 dB do 100 dB, kdy první hodnota odpovídá hluku fungující myčky nádobí, druhá pak hluku projíždějícího vlaku. Sami uznáte, že jde o velký rozdíl. V případě dlouhodobé práce s hlučným kompresorem je vhodné, tam kde to pravidla bezpečnosti práce umožňují, chránit si sluch špunty do uší či sluchátky.

Provozní hluk je důležitým faktorem i v případě, že kompresor plánujete užívat v domácích podmínkách, tj. dílnách, garážích. Vysoká úroveň hluku bude pravděpodobně obtěžující pro ostatní členy domácnosti i sousedy.

Výkon

Maximální tlak vzduchu generovaný kompresorem je udáván v kPa (kilopascal), případně barech (1 bar = 100 kilopascalů). U hobby kompresorů se setkáte s hodnotami 500–800 kPa, u profi kompresorů pak cca 1 500 kPa a více. I s hobby kompresorem hravě nahustíte např. pneumatiku osobního auta či motorky, vozíku od auta apod. Vyšší tlak, než je 700 kPa (7 barů) ocení zejména lidé pracující s hydraulikou, lisy s pneumatickým pohonem apod. (tj. ne zařízení, které má ve své dílně téměř každý kutil).

Spotřeba elektrické energie

Faktor, na který řada lidí zapomíná. Plnění nádoby se stlačeným vzduchem je proces náročný na elektrickou energii. V průběhu života kompresoru, více než 80 % nákladů spojených na práci s ním je právě elektrická energie. Rozhodně se vyplatí porovnávat efektivitu stlačování vzduchu do nádoby, v opačném případě vás může čekat nepříjemné překvapení v podobě vysokého účtu za elektřinu.

Objem dodávaného vzduchu

Hobby kompresory jsou schopny dodat cca 180–200 litrů vzduchu za minutu, profesionální pak více než 400 litrů vzduchu za minutu. Tj. pokud s kompresorem plánujete hustit pneumatiky či stříkat středně velké plochy, případně používat „hobby“ pneumatické nářadí, vystačíte si s hobby kompresorem. V případě, že máte „profi“ dílnu, ve které nabízíte např. službu pneuservisu, už počítejte s odběrem vzduchu 400 litrů za minutu a více.

Na trhu jsou samozřejmě i kompresory bez zásobníku vzduchu. Jedná se o malé přenosné kompresory vhodné např. k dofouknutí míčů, jízdního kola či pneumatiky osobního automobilu.

Olejové vs. bezolejové

Olejové kompresory disponují nádržkou s olejem, který slouží k mazání zařízení a jeho hladkému chodu. Olej se dostává do čerpaného vzduchu a následně do výstupního vzduchu, tento typ kompresorů tedy není vhodný pro práci s potravinami apod.

Na druhou stranu, bezolejové kompresory nemají klasické písty, ale jsou zhotoveny ze speciálních kluzných materiálů. Nevýhodou tohoto typu kompresoru je kratší životnost.

Hodně zdaru při výběru vašeho nového kompresoru!