Energetické štítky budov: Při koupi na ně příliš nehledíme

Svou vizi rozvoje Rohanského ostrova představila i společnost Loxia

Svou vizi rozvoje Rohanského ostrova představila i společnost Loxia Zdroj: Loxia

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo novelu zákona o hospodaření s energiemi, která rozšíří seznam budov, které budou muset být opatřeny energetickým štítkem. Ten musí v současnosti mít všechny budovy, u kterých dochází k prodeji, pronájmu nebo rekonstrukci. V praxi je to ale tak, že se lidé na údaje na štítcích příliš neohlíží.

„Zmíněná novela přinese další rozšíření povinnosti, která se na tuzemském realitním trhu objevila před deseti lety. Od roku 2009 je totiž průkaz o energetické náročnosti povinný pro všechny nově stavěné budovy a u větších starších staveb také při rekonstrukci. Následně se nařízení začalo vztahovat i na rodinné a bytové domy, pokud mělo dojít ke změně majitele či nájemníka nebo k rozsáhlejší renovaci. Energetické štítky se tak staly běžnou součástí realitních obchodů. Jejich přínos při nákupu či pronájmu nemovitosti ale Češi zatím příliš nevnímají,“ uvádí společnost M&M Reality.

Makléřů uvádí, že při koupi nemovitosti spíše koukáme na to, kolik nás bude měsíčně stát její provoz, než na to, jaký štítek konkrétně má a v jaké kategorii se pohybuje.

„Je otázkou, jak moc je tento ukazatel pro klienty důležitý. Uvedu příklad. Potřebuje-li klient tři pokoje v Praze a nezvládne financovat jiný byt než na panelovém sídlišti, tak zkrátka hledá a koupí byt v panelovém domě. Dá přednost takovému, který je zateplený a má plastová okna. A bude ho zajímat vyúčtování za energie. Ale jestli se jedná o třídu E nebo D, už pro něho nemá žádný význam,“ potvrzuje Jan Martina z pražské pobočky M&M Reality.

Podle makléřů této společnosti energetické štítky vypovídají o skutečné energetické náročnosti nemovitostí asi jen z 80 procent. U konkrétních bytů jsou navíc nahrazovány štítkem celého bytového domu, přičemž ale ten jeden daný byt zrovna nemusel projít všemi potřebnými renovacemi. Pak je výpovědní hodnota v podstatě nulová.

Povinnost štítku i pro obchody a hotely

Nově budou mít povinnost energetických štítků z veřejných budov obecní a krajské veřejné budovy. Podle chystané novely se povinnost rozšíří na budovy, které mají nad 500 metrů čtverečních a často je navštěvuje veřejnost. To jsou obchody, hotely a administrativní komplexy.