Nebojte se účtů za teplo. Jak letos topit úsporně?

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
3
Fotogalerie

Rozpočty celé řady domácností jsou nyní našponované. Poplatky za teplo a energie si vyžádají další stovky a tisíce korun měsíčně. Jak na teple šetřit, a přitom doma nemrznout?

Dobrou zprávou je, že ač zdražují potraviny, léky i některé služby, ceny tepla by se měly držet na uzdě. Nejlevnějším zdrojem tepla bude i nadále dřevo – polen je na trhu i díky kůrovcovým kalamitám a poryvům větru hodně a převis nabídky tlačí ceny dolů. Zdražovat by nemělo ani uhlí.

Podobně na tom budou také ceny elektřiny a zemního plynu. „Ceny plynu na trhu jsou nízké, na dlouholetých minimech. I cena elektřiny je nižší než loni. Díky zlevnění elektřiny a plynu našimi největšími dodavateli se sníží ceny pro velkou část domácností,“ konstatuje Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Rozumná teplota v pokoji

Ačkoli ceny energií nepůjdou nahoru, vyplatí se zamyslet se nad možnými úsporami a udržet účet za teplo na přijatelné úrovni. Podle odborníků je jedním z klíčových kroků zateplení domu. Pokud na takovou investici majitelé nemají, ale přesto chtějí šetřit, je nutné obětovat trochu svého pohodlí. Interiér nepřetápět, raději si vzít svetr navíc. Tyto rady ale neplatí při nemoci, kdy je organismus oslabený, a naopak potřebuje vyšší teplotu vzduchu.

Snížením teploty v interiéru o jeden stupeň, se uspoří okolo 6 procent nákladů na vytápění. Přes den je vhodné udržovat v pokojích rozumnou teplotu, ale v noci, když spíte, si můžete dovolit snížit teplotu ještě o několik stupňů. Ruku v ruce s vytápěním jde i správné větrání – větrat by se během topné sezóny mělo krátce a intenzivně několikrát denně. Stěny tak nestihnou vychladnout a vy nespotřebujete další teplo na vyhřátí interiéru.

Funkční kotel i termostat

Technologie vám mohou pomoci udržet účet za teplo pod kontrolou. Například funkční termostatické ventily uspoří až 8 procent výdajů na vytápění. Možnost nastavit si teplotu na určitý čas výrazně zvyšuje tepelnou pohodu. A vzhledem k úsporám se investice do hlavic rychle vrátí.

Podle Karla Srdečného, energetického poradce společnosti EkoWATT, je důležité i seřízení kotle a jeho pravidelná kontrola. Zvlášť plynový kotel je vhodné nechat alespoň jednou za dva roky vyčistit a seřídit. „Zásadní je i správné nastavení regulace. Příkladem je plynový kondenzační kotel. Při nastavení teploty na výstupu z kotle na 60 stupňů a více se kondenzační efekt neprojeví a úspora nákladů se nedostaví. Důležité je dávat pozor i na to, aby kotel nespínal příliš často, třeba několikrát za hodinu. Tím se zkracuje jeho životnost a narůstá spotřeba plynu,“ dodává.

Nákup levnějších energií

Kdo není závislý na centrálních dodávkách tepla z tepláren, ale topí kotlem na tuhá paliva, na uhlí nebo na biomasu, měl by se zajímat o ceny paliva. Například dřevo je dnes možné nakoupit v různých cenových relacích, nejlevnější bývá smrkové. Pelety určené pro kotle na biomasu jsou pak mimo sezónu levnější až o 20 procent.

Ušetřit mohou i domácnosti vytápějící elektřinou nebo zemním plynem. „Doporučuji pravidelně kontrolovat vyúčtování, a pokud je možné dosáhnout smysluplných úspor, neváhat změnit dodavatele. Uspořené prostředky pak můžete investovat do energetických úspor, protože nejlépe je energii vůbec nespotřebovat,“ uzavírá Jan Schindler.