Poptávka a nabídka nájemního bydlení se téměř se přibližují

.

. Zdroj: GARTAL Holding

Poptávka a nabídka na trhu nájemního bydlení v Česku se od července sice začaly přibližovat, nabídka je však nadále výrazně vyšší. Poptávka byla v prvním srpnovém týdnu o 43 procent vyšší než průměr v prvních deseti týdnech, kdy nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru. Nabídka však byla vyšší o 206 procent, rozdíl tak byl 163 procentních bodů. V polovině května to bylo 368 procentních bodů. Vyplývá to ze studie společnosti UlovDomov.

"Pandemie koronaviru zapříčinila nestandardní situaci na trhu nájemních bytů, kdy nabídka dlouhodobých pronájmů výrazně převyšovala poptávku. V časech nejistoty lidé přestali hledat nové bydlení, majitelům navíc odpadla možnost krátkodobě pronajímat byty turistům," uvedl ředitel společnosti UlovDomov Martin Březina. Po uvolnění mimořádných opatření se však podle něj zájem obnovil a s návratem turismu začal objem inzerce dlouhodobých pronájmů opět klesat. Nabídka a poptávka na trhu nájemních bytů se tak začíná pomalým tempem narovnávat.

"Ještě na začátku února se podle našich dat poptávka držela nad úrovní nabídky. O dva týdny později již setrvale klesala a nejnižšího bodu dosáhla kolem 20. března, kdy u nás koronakrize udeřila naplno," uvedl dále Březina. Standardní cykly poptávky v minulých letech byly podle něj takové, že poptávka v létě obvykle rostla na dvojnásobek a kolem Vánoc klesala na polovinu. "Letos neobvykle klesla na polovinu koncem března, aktuálně už ale roste zpátky k běžným letním číslům," podotkl Březina.

Co se týče nabídky pronájmů, data podle něj ukazují, že proti obvyklým ročním cyklům byl letošní vývoj opravdu nestandardní. Jak uvedl, v minulých letech nabídka během roku fluktuovala maximálně v rozmezí 50 procent, obzvláště směrem nahoru v letních měsících. Letos však byla na jaře vyšší téměř o 400 procent.

Ceny nájemného na konci června byly podle údajů developerské společnosti Trigema v jednotlivých regionech podobné jako ve stejném období loňského roku. Meziročně se nejvíce zvýšily v Olomouckém kraji, o 4,2 procenta. Naopak v Karlovarském a Plzeňském kraji o 3,4 procenta klesly.

Nejvyšší nájemné bylo v Praze, v průměru 319 korun za metr čtvereční. Následovaly Jihomoravský (254 korun) a Středočeský kraj (230 korun). Nejnižší nájemné bylo v Ústeckém (161 korun), Moravskoslezském (163 korun) a Karlovarském kraji (171 korun).

V porovnání s prvním čtvrtletím ceny nájemného klesly v 11 ze 14 krajů. V Královéhradeckém kraji se zvýšily o 1,5 procenta, v Jihomoravském kraji a na Zlínsku stagnovaly. Nejvíce se snížily v Libereckém kraji, o 11,4 procenta.