Předkupní právo komplikuje prodeje nemovitostí. Chystají se změny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Prémiové bydlení. Domy v Šáreckém údolí mají podledevelopera stát od dvanácti milionů
Domy, realitní kancelář
Montované domy Touax
6
Fotogalerie

Novelou občanského zákoníku bylo začátkem loňského roku u nemovitostí znovu zavedeno předkupní právo u spoluvlastníků. Ti pak mají při prodeji přednost před jinými potenciálními kupci, což komplikuje a zpomaluje samotný proces.

Záměrem předkupního práva je obecně zájem, aby nedocházelo ke štěpení vlastnictví nemovitostí do většího množství spoluvlastnických podílů. Uplynulý rok na tuzemském realitním trhu však ukázal, že jedním z kamenů úrazu jsou průtahy prodejů, kde je nutné předkupní právo řešit. „Zákonná úprava totiž požaduje, aby si podílový spoluvlastník nejprve našel potenciálního kupce, uzavřel a podepsal s ním kupní smlouvu a takto uzavřenou smlouvu předložil ostatním spoluvlastníkům k vyjádření, zda nemají o podíl zájem oni,“ upozorňuje Lukáš Štrajt z právního oddělení společnosti M&M Reality.

Ostatní spoluvlastníci mají na vyjádření, respektive uhrazení kupní ceny lhůtu tří měsíců a právě kvůli ní dochází k průtahům. Podle makléřů společnosti M&M Reality se tyto průtahy týkají 15 až 40 procent prodejů – záleží na konkrétní nabídce nemovitostí jednotlivých poboček. Minimálně deset procent kupujících loni v důsledku uplatnění předkupního práva od nákupu odstoupilo.

Potíže s garážovými stáními a cestami

Největší problém současné podoby zákona nastává u spoluvlastnických podílů na příjezdové cestě k nemovitosti a dále u bytů a spoluvlastnických podílů na garážových stáních. Záleží totiž na tom, jak je garáž či případně sklep zapsán na katastru nemovitostí. Pokud je vyčleněna samostatná jednotka, pak není důvod k obavám. Jenže v praxi je dle společnosti RE/MAX většina nových developerských projektů prodáváno tak, že se parkovací místo či sklep určí podílem na společných prostorách domu.

„Ve větších domech či developerských projektech může jít o desítky až stovky majitelů,“ popisuje realitní makléř RE/MAX Alfa Jan Zachystal. Existuje ovšem také riziko, že soused spočítá, že se mu vyplatí ke svému parkovacímu stání přikoupit ještě jedno. Pokud tedy někdo ze sousedů předkupní právo uplatní, logicky tím klesne cena prodávaného bytu v řádech desítek až stovek tisíc korun.

Ministerstvo slibuje změnu

V případě garážových stání se snad blýská na lepší časy. „Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti novelu občanského zákoníku. Jednou ze změn je výjimka ze zákonného předkupního práva na situace, kdy je spolu s jednotkou převáděn spoluvlastnický podíl na jiné jednotce, ve které byla vymezena garážová stání, tak aby bylo možné současně prodat jednotku a garážové stání,“ říká k tomu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Podle něj byl v prosinci 2018 projednán návrh novely zákona Legislativní radou vlády. Ta jej doporučila vládě přijmout a postoupit do dalšího legislativního procesu.