Revizí komínu předejdete požáru. Víte, kolikrát ročně ji provádět?

Revize komínů (ilustrační foto)

Revize komínů (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Špatný stav komínů či otopných těles je v Česku čtvrtou nejčastější příčinou požárů, za první pololetí stály za 11 procent všech zásahů tuzemských hasičů. Celkem to tedy bylo 951 případů s celkovou škodou 84,9 milionů. Událostem by se přitom v mnoha případech mohlo předejít revizí komína, která je navíc alespoň jednou ročně povinná.

Závad na komínech, které vedou k požárům, může být celá řada. Tou hlavní je usazení dehtu či sazí na vnitřní straně komínové vložky. V té se při topení tvoří vysoká teplota a hrozí vznícení či prasknutí komína. „Vznícené saze hasíme především u spotřebičů na tuhá paliva, například z důvodu špatného stavu komínu, nebo nízké kvality paliv, kde se na vnitřní straně komínové vložky saze usazují. Ty se v případě nedostatečné péče o komínové těleso časem vznítí a hoří. Kvůli vysoké teplotě uvnitř komínu se pak mohou vznítit i další hořlavé látky v jeho těsné blízkosti nebo může komín prasknout," říká Tomáš Pořízek, vedoucí komunikace Hasičského záchranného sboru České republiky

Podle mluvčího Společenstva kominíků České republiky Martina Zemana, může způsobit požár už dvoumilimetrová vrstva dehtu a sazí.

Škody jsou do milionů

Škody mohou jít v případech takových požárů do milionů, jak upozorňuje Tereza Procházková z internetového srovnávače Klik.cz, který porovnává nabídky pojištění domácností ze všech větších pojišťoven v ČR.

„V loňském roce jsme například řešili dům zničený požárem se škodou 13,4 milionů korun. Lidé často povinnou kontrolu komínů podceňují, ideální je přitom provést jeho čištění alespoň dvakrát až třikrát ročně, ideálně před zahájením topné sezóny. Pokud kontrolu komínu a spalinových cest nezajistíte, může vám být udělena pokuta až 10 tisíc korun, potvrzení o provedené kontrole si tedy dobře uschovejte.“