Růst cen domů a bytů v Česku se zvýšil, v EU byl třetí nejvyšší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Vítězný návrh ateliéru Schindler Seko architekti
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl z 8,8 procenta na konci září na 9,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl třetí nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,2 procenta.

V porovnání se třetím čtvrtletím vzrostly v Česku ceny nemovitostí o 1,9 procenta. Ve třetím čtvrtletí byl v Česku meziroční růst cen nemovitostí v EU čtvrtý nejvyšší.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů v loňském čtvrtém čtvrtletí ve Slovinsku (o 18,2 procenta), více než desetiprocentním tempem stouply také v Lotyšsku (o 11,8 procenta). Snížily se pouze v Itálii (o 0,6 procenta).

"V Česku by se měl v následujících čtvrtletích hypoteční trh zklidnit. K tomu napomohou restriktivní doporučení České národní banky (ČNB), která znemožňují méně majetným lidem brát si hypotéky," sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je zrychlení růstu cen z 8,8 na 9,9 procenta překvapivý vzhledem k tomu, že ČNB zpřísnila regulaci právě na začátku posledního čtvrtletí. "Nicméně nějaký čas trvá, než se podobná regulace plně promítne v praxi a tržních cenách. Navíc právě vyhlídka přísnější regulace vedla loni k přechodně zvýšenému zájmu o hypotéky, což se následně promítlo také do zrychlení dynamiky růstu cen realit," podotkl Kovanda.

Rostoucí ceny bytů a domů v Česku jsou podle Křečka důsledkem nedostatečné výstavby, která vázne kvůli špatným stavebním předpisům. "K růstu cen rovněž přispívají rostoucí příjmy českých domácností. Lidé mají dostatek peněz, aby přepláceli omezenou nabídku na realitním trhu, což v konečném důsledku vede k nižší dostupnosti bydlení," uvedl.

Z deseti zemí s nejvyšším růstem cen jich bylo na konci loňského roku šest ze zemí bývalého východního bloku. Podle Křečka to může souviset s tím, že za železnou oponou byly v minulosti nemovitosti často jedinou investiční příležitostí. "Přestože se železná opona již dávno rozpadla, rodiče tuto zděděnou zkušenost přenášejí na děti. To vede k vysokému podílu vlastnického bydlení ve východní Evropě, kde lidé vnímají vlastnictví nemovitostí jako formu zajišťování na stáří," doplnil Křeček. Uvolněná měnová politika v těchto zemích pak podle něj vede k nasměrování peněz právě na nemovitostní trh.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v ČR meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Dynamika růstu cen realit letos v Česku klesne a ruku v ruce s tím Česko v žebříčku zemí EU sestoupí," dodal Kovanda. Jako důvody zmínil citelné ochlazení zájmu o hypotéky a opatrnost Čechů v obavách ze zhoršení ekonomické situace. Pro řadu lidí jsou podle něj navíc nemovitosti příliš drahé.