Správné nastavení záloh na energie: Ušetří peníze i nervy

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

.
2
Fotogalerie

Pokud přijde vyúčtování za energie s velkým nedoplatkem, určitě je to nemilé. Někdy naopak dojde velký přeplatek. Zajímavé je, že ani to není úplně dobré. Zálohy na energie by měly prostě být tak akorát.

Vaše zálohy by měly pokrýt vaši odhadovanou spotřebu domácnosti. To je práce dodavatele. Ten jednou za rok v periodickém vyúčtování porovná vaši skutečnou spotřebu s tím, co jste už zaplatili, a vystaví fakturu s případným nedoplatkem či přeplatkem. A zároveň vám podle výsledku přepočítá novou výši zálohy.

Tak akorát

Je jasné, že dodavatel ani vy nemůžete úplně přesně odhadnout spotřebu na příští rok. „Jestliže se ve vaší domácnosti výrazněji nezmění charakter odběru energií nebo spotřeby a hradíte řádně zálohy v předepsané výši, tak vás periodické vyúčtování žádnou větší odchylkou, tedy přeplatkem či doplatkem, nepřekvapí,“ říká Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy.

Raději si nastavíme vyšší zálohy

Podle slov dodavatelů si zákazníci ze strachu z vysokého doplatku nastavují vyšší zálohy. Ono je lepší dostat peníze zpět, než doplácet. Ani přeplatek ale není úplně dobrý. Někteří dodavatelé totiž stále přeplatek používají na úhradu záloh na další období. Mnozí dodavatelé to mají stanovené přímo ve smluvních podmínkách, jiní peníze vyplatí, musíte o to ale požádat.

Kdy je dobré si zálohy upravit

Měníte způsob vytápění? Čekáte přírůstek do rodiny nebo se změnil počet osob ve vaší domácnosti? Pořídili jste si nové a úspornější spotřebiče? Na zimu se stěhujete na hory, a tak ve svém bytě pobýváte jen v létě a moc neprotopíte? Stejně jako se mění život v našich domácnostech, tak je dobré těmto změnám přizpůsobit i optimální výši záloh za energie, radí dodavatelé.