Za údržbu nemovitosti dáme v průměru 20 000 korun za rok

Rodinný dům

Rodinný dům Zdroj: profimedia.cz

Stavba bytů
2
Fotogalerie

Za řemeslníky se nám moc utrácet nechce. Některé práce si uděláme raději sami. Do zbourání příčky, výměny zámku nebo vymalování bytu by se pustilo přes 50 procent Čechů. Ukázal to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny.

S jarními měsíci se v nás probouzí touha zvelebovat své příbytky a jejich okolí. Na méně odborné práce si odborníky pozve menšina dotázaných. Například údržbu zahrady zvládne 92 procent z nás, byt vymaluje 83 procent.

„Potvrzuje se, že napříč generacemi jsou Češi stále národem kutilů. Samozřejmostí je pro nás běžná údržba bydlení, jako je sestavení nábytku nebo zapojení domácích spotřebičů. Většina by si troufla i na výměnu zámku či zbourání příčky,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Kdy hledáme odborníky

Pomoc odborníků uvítáme až tehdy, když jsou pro nás práce příliš náročné. Jde třeba o stavbu příčky nebo opravu domácích spotřebičů. Do zateplení domu svépomocí by se pustil jen každý pátý dotázaný a do pokládky dlažby každý třetí.

Fakt, že si spoustu věcí uděláme sami, se projeví i na částkách, které za údržbu bydlení dáme. Většinou za tyto opravy utratíme 20 000 korun ročně. Více než třetina lidí (36 procent) za rok dokonce vynaloží částku nižší než 5000 korun.

„I když si dokážeme mnohé práce udělat sami, je potřeba počítat s tím, že zhruba jednou za deset let nás v souvislosti s bydlením čekají větší výdaje. Ať už kvůli životnosti stavebních materiálů nebo třeba proto, že potřebujeme nový pokoj pro děti. Je důležité začít si včas odkládat peníze stranou, například formou stavebního spoření, které se právě na rekonstrukci a větší údržbu domu či bytu dá dobře využít,“ uzavírá Lenka Molnárová.