Daňové přiznání online v praxi. Elektronický formulář státu bude dostupný až v druhé půlce února

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

FB_Finanční správa
Daňové přiznání OSVČ
Daňové přiznání OSVČ
Daňové přiznání OSVČ
5
Fotogalerie

Pokud jste plánovali elektronické podání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob a chtěli jste využít formulář přímo od Finanční správy, musíte vyčkat až do druhé půlky února. Důvodem je aktualizace databáze formulářů, jak na svém webu již víckrát upozornila Finanční správa.

Na nedostupnost jednoho z nejžádanějších daňových formulářů upozornila Finanční správa poprvé 6. ledna. Správa upozorňovala i na nestandardní chování formuláře k dani z příjmů právnických osob, to bylo 10. ledna odstraněno. Před pár dny pak upozornění zopakovala.

Formuláře daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob  jsou v současné době v aplikacích EPO a v daňové informační schránce PLUS (DIS+) k dispozici pouze pro podání za zdaňovací období do 2020 a předchozí.  

„Elektronické podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2021 ve stanoveném formátu a struktuře bude umožněno v průběhu února 2022 zveřejněním nového formuláře (a příslušných XSD schémat). Základní lhůta pro podání přiznání je 1. 4. 2022, pokud podáváte elektronicky je možné přiznání podat až do 2. 5. 2022,“ uvádí Finanční správa na svém webu.

Nespokojení poplatníci

Řadě podnikatelů může samozřejmě nastalá situace zkomplikovat život. Jak třeba při žádosti o hypotéku, tak při samotné práci. Jeden příspěvek za všechny: „To snad nemůžete myslet vážně, nejde aktualizaci urychlit? My účetní nemůžeme měsíc čekat, až to zprovozníte, to pak nestihneme zpracovat všechny klienty. EPO je pro mě další kontrola, ušetří to práci i úředníkům, že nemusejí volat. A podání do 1. května není odklad, když mu předchází čtvrtletní DPH,“ komentovala situaci na FB profilu Finanční správy Helena Skoblíková.

FB_Finanční správaFB_Finanční správa|FB Finanční správa

Kdo musí podávat daňové přiznání elektronicky

Od 1. 1. 2021 platí povinnost podávat daňové přiznání k daním z příjmů výhradně elektronicky pouze pro držitele datové schránky zřízené ze zákona, tj. netýká se držitelů datových schránek zřízených na žádost. „Jelikož se k dnešnímu dni datové schránky podnikající fyzické osoby, ani osobní datové schránky, ze zákona nezřizují, týká se povinnost učinit podání elektronicky na dani z příjmů fyzických osob pouze případů, kdy za poplatníka činí podání daňového přiznání profesionální zástupce (typicky daňový poradce či advokát), který má pro roli zástupce datovou schránku ze zákona zřízenu, a dále v případě, že má poplatník zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem," píše Finanční správa na svých stránkách.

Do zveřejnění nového elektronického formuláře daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2021 tak jsou k dispozici klasické tzv. papírové formuláře ve formátu PDF – tiskopisy jsou dostupné ke stažení na webu Finanční správy