Daňové přiznání online: Výhody, kdy a jak přiznat daně elektronicky

Daňové přiznání elektronicky: Výhody a termín online podání (ilustrační foto)

Daňové přiznání elektronicky: Výhody a termín online podání (ilustrační foto) Zdroj: E15 (Midjourney)

Většině osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) byla začátkem roku 2023 zřízena datová schránka, takže mají povinnost podávat daňové přiznání k dani z příjmu elektronicky. V praxi však využívají elektronického podání daňového přiznání i někteří zaměstnanci, kteří preferují on-line vyplňování bez front a bez zbytečného ručního papírování.

„V loňském roce stát všem podnikajícím fyzickým osobám zřídil datovou schránku a aktivních schránek je teď na dva miliony,“ uvedl tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Letos tak dle odhadů Finanční správy podíl elektronických přiznání přesáhne 70 %. Finanční správa dále uvedla, že v roce 2024 nebude pokutovat živnostníky starší 70 let, kteří podají daňové přiznání v papírové formě, nikoliv elektronicky. 

„Od loňska nepolevujeme v úsilí aktivizovat podnikatele, kterým byla loni ze zákona zřízena datová schránka, ale dosud ji aktivně nevyužívají. V lednu jsme oslovili téměř 31 tisíc z nich, abychom je upozornili na povinnost podat daňové přiznání elektronicky. V letošním roce už totiž není možné zopakovat plošnou toleranci listinných podání u těchto osob. Ukazuje se, že přes veškerou snahu stále zůstává skupina OSVČ, která podala své daňové přiznání tradičním listinným způsobem a nová pravidla nepřijala. Rozhodli jsme se proto prodloužit loňský toleranční přístup v případě OSVČ nad 70 let věku, u kterých vadu ve způsobu podání opraví správce daně a nebude uplatňovat sankce,“ říká generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Termín: Kdy podat daňové přiznání online v roce 2024?

V § 136 daňového řádu je uvedeno, že daňové přiznání u daní vyměřovaných za zdaňovací období, které činí nejméně 12 měsíců se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Z toho vyplývá, že základní termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2023 byl 2. 4. 2024 (1. dubna byl svátek).

Ve stejném paragrafu je však rovněž uvedeno, že lhůta se o jeden měsíc prodlužuje, tedy do 2. 5. 2024, pokud je daňové přiznání podáno elektronicky. Až do 1. 7. 2024 se potom zákonná lhůta pro podání daňového přiznání prodlužuje pro OSVČ využívající služeb daňového poradce.

V termínech pro podání přiznání je poplatník povinen zaplatit daň, případně požádat o vrácení přeplatku na dani.

Způsob podáníPodmínkaKonečný termín
StandardníBez specifických podmínek2. 4. 2024
ElektronickyElektronické podání2. 5. 2024
Využívání služeb daňového poradce1. 7. 2024

Portál MOJE daně

Daňové přiznání je možné elektronicky podávat prostřednictvím datové schránky, ale i jinými způsoby. Daňoví poplatníci mohou využít portálu MOJE daně, který je na internetových stránkách finanční správy. Do portálu je možné se přihlásit nejenom přes datovou schránku, ale i formou identity občana. Nejjednodušší to je formou bankovní identity, kterou má téměř každý daňový poplatník.

Výhody on-line vyplnění

  • Pro využití aplikace MOJE daně není nutné se nikde registrovat a ani získávat speciální heslo.
  • Výhodou vyplňování jednotlivých řádků daňového přiznání přes portál MOJE daně je i možnost průběžného ukládání rozdělené práce, daňové přiznání tedy nemusí být vyplněno celé najednou.
  • Vyplňování daňového přiznání on-line prostřednictvím portálu MOJE daně samotný proces usnadňuje a snižuje riziko chyby, například vypočtené jednotlivé základy daně z daňových příloh se sami přenášejí do daňového přiznání a pokud není vyplněn některý důležitý řádek, tak je na tuto skutečnost uživatel upozorněn.
  • Samotná platba daně je následně velmi jednoduchá, neboť vyhotovené daňové přiznání obsahuje i QR kód pro samotnou platbu vypočtené daně z příjmu.

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro daň z příjmu v XML nebo PDF formátu. Formulář  vyplníte snadno, k dispozici je i verze pro OSVČ včetně přehledů pro pojišťovny. Pokud si při vyplňování tohoto formuláře pro daňové přiznání nejste jistí, můžete využít i služeb účetní. 

Online formulář pro daňové přiznání 2024 >>>

Konec března se blíží a stále nedisponujete kompletní dokumentací a spracovaným účetnictvím? Nebo se potýkáte s vysokými daňovými povinnostmi a platbami pojistného? Můžete si prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání a placení daní o tři měsíce:

Posunout termín podání daňového přiznání >>>

Pozor na dodržení formátu XML

Většina OSVČ si vyplní daňové přiznání na internetových stránkách MOJE daně a následně si ho uloží ve svém počítači a potom pošle prostřednictvím datové schránky. Předmětné vyplněné daňové přiznání je nutné poslat ve formátu XML. Pro vlastní archivaci je vhodné si daňové přiznání uložit i ve formátu PDF, ale poslat ho finanční správě je nutné ve formátu XML.

Nezapomeňte nahrát všechny příslušné přílohy

Před samotným on-line vyplňováním daňového přiznání je potřeba mít připraveny všechny rozhodné daňové přílohy v elektronické podobě, například ve formátu PDF a nahrát je k vyplněnému daňovému přiznání. Jedná se kupříkaldu o potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, potvrzení banky, penzijní společnosti nebo pojišťovny.

Kalkulačka: Výpočet daně z příjmu pro OSVČ >>>

Kteří zaměstnanci podávají daňové přiznání?

Vyplnění daňového přiznání za rok 2023 není jenom povinností OSVČ, ale i zaměstnanců, za které nemůže vyřídit roční daňové záležitosti zaměstnavatel formou ročního zúčtování daně.

V praxi musí zaměstnanci nejčastěji sami vyplnit daňové přiznání za rok 2023, pokud pracovali alespoň v jednom měsíci roku pro dva zaměstnavatele současně a z obou příjmů jim byla odvedena zálohová daň z příjmu nebo měli jiné roční zdanitelné příjmy vyšší než 20 tisíc korun. I zaměstnanci mohou vyplňovat daňové přiznání elektronicky. Obliba dobrovolného odevzdání daňového přiznání online rok od roku stoupá.  

Kterým OSVČ nebyla zřízena datová schránka?

Podnikatelé a živnostníci, kterým byla zřízena datová schránka, se elektronickému podání daňového přiznání nevyhnou. Tato povinnost je jim udělena v § 72, odstavci 6) daňového řádu. Datová schránka nebyla v loňském roce zřízena například osobám samostatně výdělečně činným, které vykonávají samostatnou činnost formou spolupráce nebo osobám samostatně výdělečně činným uplatňující 40procentní výdajový paušál, které nejsou zapsány v živnostenském rejstříku.