Kdo nemusí podávat daňové přiznání?

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání za rok 2022 nemusí podávat všichni, v praxi tak mají někteří občané nadprůměrné příjmy a daňové přiznání nepodávají, jak si ukážeme v praktických příkladech.

Lidé, kteří mají povinnost, podat daňové přiznání, mohou tuto povinnost splnit na dvoustránkovém nebo čtyřstránkovém daňovém formuláři, v závislosti na struktuře jejich příjmů. My se však zaměříme na příklady, kdy se daňové přiznání nepodává.

OSVČ v paušálním režimu

První skupinou jsou OSVČ, které splňovaly zákonné podmínky (zejména roční příjem do miliónu korun za rok 2022, od letošního roku se pak limit zvýšil na 2 miliony korun) a dobrovolně vstoupily do paušálního režimu. Tyto mají všechny daňové povinnosti za rok 2022 splněny měsíčními platbami v loňském roce ve výši 5 994 korun (v roce 2023 je to 6 208 korun). Vstup do paušálního režimu tak výrazným způsobem snižuje administrativu a není potřeba vyplňovat daňové přiznání.

Zaměstnanci pracující pro jednoho zaměstnavatele

Zaměstnanci, kteří po celý rok 2022 pracovali pro jednoho zaměstnavatele a mimo zaměstnání neměli jiné zdanitelné příjmy, daňové přiznání rovněž podávat nemusí. Tito zaměstnanci mohli požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Daňové přiznání nemusí podávat ani zaměstnanci, kteří pracovali pro jednoho zaměstnavatele pouze po část roku, když zbylou část byli např. nezaměstnaní.

Zaměstnanci s brigádou na DPP

Pokud je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 tisíc korun a méně, potom je při nepodepsaném prohlášení k dani z hrubé odměny odvedena 15procentní srážková daň. Zaměstnanci, kteří si přivydělávají prací pro jiného zaměstnavatele právě na dohodu do limitu, již prohlášení k dani u druhého zaměstnavatele podepsat nemohou a daňovou povinnost mají splněnou odvodem srážkové daně. Formou brigády na DPP s odměnou do limitu si mohou zaměstnanci přivydělávat pro více zaměstnavatelů současně a nemají povinnost podávat daňové přiznání.

Penzisté

Od daně z příjmu fyzických osob jsou za rok 2022 osvobozeny státní důchody do 36násobku minimální mzdy platné k 1. lednu. Za rok 2022 tedy do částky 583 200 korun. Měsíční důchod nad 48 600 korun byl v roce 2022 ojedinělý, proto naprostá většina důchodců nemá se zdaněním svého důchodu žádné starosti. Můžeme tedy říci, že téměř všechny důchody jsou v Česku vypláceny v čistém a neodvádí se z nich žádné daně, sociálnímu a zdravotnímu pojištění nepodléhají důchody nikdy.

(V roce 2023 budou od daně osvobozeny důchody do roční výše 622 800 korun, v průměru 51 900 korun měsíčně) 

Zaměstnanci s více pracemi za sebou

Daňové přiznání za rok 2022 musí podat i zaměstnanci, kteří v některém měsíci roku 2022 pracovali pro více zaměstnavatelů současně, přičemž jim ze všech mezd nebo odměn byla odvedena zálohová daň z příjmu.

V případě, že však zaměstnanec během roku 2022 pracoval pro více zaměstnavatelů, ale postupně za sebou, potom povinnost podat daňové přiznání nevzniká. Zaměstnanci mající příjmy pouze ze závislé činnosti ze zaměstnání, kteří změnili v průběhu roku zaměstnavatele, tak daňové přiznání nepodávají.

Studenti se zkráceným úvazkem

Řada vysokoškoláků si přivydělává již během studia, často na zkrácený úvazek. Pokud se takové zaměstnání nepřekrývá s jinou prací, tak rovněž nevzniká povinnost podat daňové přiznání. Daňové přiznání nemusí podávat ani studenti, kteří pracuji např. pro jednoho zaměstnavatele na zkrácený úvazek a pro druhého na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun a méně.

Studenti, kteří vyčerpají již všechny daňové slevy, na které mají nárok a kteří nemají nárok na žádný daňový odpočet, tak podáním daňového přiznání nemohou obdržet odvedenou srážkovou daň z pracovních dohod zpět, a protože nemají kvůli těmto příjmům povinnost podat daňové přiznání, tak ho nepodávají.

Občané s daňově osvobozenými příjmy

Některé příjmy jsou od daně z příjmu osvobozeny automaticky (např. dědictví), jiné při splnění zákonných podmínek (např. dary nebo prodej nemovitosti). Daňově osvobozené příjmy se do daňového přiznání neuvádí, a tedy nezakládají povinnost daňové přiznání podávat.