Fotovoltaika: Co všechno obnáší, když se pro ni rozhodnete?

Zdroj: Shutterstock

Instalace fotovoltaiky na rodinný dům vede k větší energetické soběstačnosti. To je také důvod, proč se pro ni čím dál více lidí rozhoduje. Vstupní investice je možná vyšší, v horizontu několika let se ale vyplatí. Všechny otázky, které by vás ohledně fotovoltaiky mohly zajímat, zodpověděla Monika Hauznerová, Head of Legal ve společnosti EP Energy Trading a.s.

Chtěl bych si na svůj dům nainstalovat fotovoltaiku, musím na to mít nějakou licenci?

Pokud vyrábíte elektrickou energii pro vlastní spotřebu, licenci budete potřebovat pouze v případě, že máte výrobnu s instalovaným výkonem nad 10kW. V případě běžného rodinného domu, kde vám stačí fotovoltaické panely s instalovaným výkonem do 10 kW, licenci mít nemusíte. Z pohledu zákona se jedná o tzv. mikrozdroj. V současné době je v procesu schvalování legislativní změna, která by měla tuto hranici navýšit až na 50 kW.

Pokud byste ale chtěl vyrábět více elektrické energie, než spotřebujete, a přebytek prodávat, pak už licenci na výrobu elektřiny potřebovat budete. Tím ale nejsou myšleny krátkodobé přetoky do sítě, ke kterým u každé fotovoltaické elektrárny s instalovaným výkonem do 10 kW dochází a se kterými se počítá.

Mohu čerpat nějaké dotace?

Pro mikrozdroje, tedy typicky fotovoltaiky na střechách rodinných domů, je k dispozici dotace z programu Nová zelená úsporám, který by měl fungovat až do roku 2025. Dotace z tohoto programu jsou určeny pro fotovoltaické panely s instalovaným výkonem 10 kW a maximální výše dotace je 200 000 Kč.

Je můj dodavatel povinen přebytky elektřiny z mikrozdroje odkupovat?

Váš standardní dodavatel není povinen vykupovat elektřinu vyrobenou fotovoltaikou. K tomu jsou dle zákona o podpoře obnovitelných zdrojů stanoveni tzv. povinně vykupující dodavatelé. Povinně vykupující obchodníky stanovuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a v případě, že je nestanoví, tak jejich roli přebírají dodavatelé poslední instance. Jak již ale bylo řečeno, prodávat přebytky elektřiny může pouze ten, kdo má licenci na obchod s elektřinou. V praxi pak ve většině případů uzavře smlouvu na výkup se svým standardním dodavatelem. V případě, že máte nainstalovaný tzv. mikrozdroj, nemůžete prodávat přebytky elektrické energie zpět do sítě. Mikrozdroje jsou ale projektované tak, aby u nich docházelo pouze k minimu přetoků. Tyto tzv. krátkodobé přetoky pak vstoupí do distribuční soustavy bez toho, aniž by je někdo obchodoval. Někteří obchodníci nabízí svým zákazníkům za krátkodobé přetoky do sítě finanční zvýhodnění, zpravidla v podobě slevy v ročním vyúčtování.

Platí se v případě mikrozdroje daň z vyrobené elektřiny?

Daň z elektřiny se platí pouze z elektřiny, kterou obchodník prodává dál, zpravidla koncovému zákazníkovi. V případě, že vyrábíte mikrozdrojem elektřinu pro vlastní spotřebu, pak žádnou daň z elektřiny neplatíte.

Když se vrátíme zpět k fotovoltaice, potřebuji při její instalaci na rodinný dům stavební povolení?

Účelem instalace fotovoltaických elektráren na střechy rodinných či bytových domů je výroba elektřiny primárně pro vlastní potřebu. Instalace fotovoltaiky se posuzuje jako stavební úprava a k té není dle § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona třeba stavební povolení, ani ohlášení stavby, pokud nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí a její provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby, ani nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou. Většina rodinných domů tyto podmínky splňuje, a tak zde není třeba stavební povolení, ani následné kolaudační rozhodnutí.

V souvislosti s novelou energetického zákona, která je právě v legislativním procesu a má navýšit limit u mikrozdrojů z 10 kW na 50 kW, prochází legislativním procesem i novela stavebního zákona, která pro výstavbu těchto zdrojů s instalovaným výkonem do 50 kW v zastavěném území či v zastavitelné ploše nebude vyžadovat rozhodnutí o umístění stavby, ani územní souhlas. S výjimkami, které představují stavby vodního díla, kulturní památky či stavby ve zvláště chráněném území, památkové rezervaci či památkové zóně.

Chystají se nějaké novinky ve využití fotovoltaiky?

Ano, jedna zajímavá tu je. Energetický regulační úřad přijal novelu vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, která je účinná od 1. 1. 2023 a umožní sdílení společně vyrobené elektřiny v bytových domech. Tato novela umožní sdílení elektřiny prostřednictvím zavedení vůdčího odběrného místa, které bude jedno pro bytový dům a ke kterému bude připojen společný zdroj energie (například právě fotovoltaika). Vedle vůdčího odběrného místa budou stále fungovat i přidružená odběrná místa v podobě jednotlivých bytů. To velice usnadní bytovým domům rozhodování, zda být částečně soběstační tím, že na střechu bytového domu nainstalují fotovoltaickou elektrárnu. Elektřinu z ní vyrobenou totiž budou moci využívat nejen pro společné prostory, ale i pro jednotlivé byty, přičemž ale zůstane zachována svobodná volba dodavatele elektřiny každého z nich.