Co je na finančních trzích nyní levné a zralé na nákup?

...

... Zdroj: Jet Investment, a.s.

Ilustrační foto
Vývoj měnového páru USD/JPY
Vývoj ceny cukru
Vývoj měnového páru EUR/SEK
5
Fotogalerie

V dnešní době mnohdy přepálených cen aktiv a nízkých výnosů se těžko hledá něco přímo „zralé na nákup“. Přesto se dají objevit měny a komodity, které mají potenciál připsat si slušné zisky, a to zejména kvůli tomu, že na dnešní stále ještě hodně optimistickou dobu nejsou dostatečně in.

Začneme u měn, kde by se vždy mělo dát najít něco levného, pokud je i něco drahého, protože kurz měny je poměr dvou cen. Z dlouhodobého hlediska mi přijde podhodnocená švédská koruna, která proti euru ztratila za posledních 6 let přes 25 procent, a to v době, kdy klesly v eurozóně úrokové sazby do záporu a Evropská centrální banka nalila do finančního systému biliony nových eur skrz QE.

Švédsko sice také výrazně uvolnilo měnovou politiku, ale pro takový disproporční pohyb kurzu nad 10,50 švédské koruny za euro není příliš mnoho argumentů. Short měnového páru EUR/SEK, nebo ještě lépe i USD/SEK, který vzrostl ještě více, je tedy správná chvíle.

Vývoj měnového páru EUR/SEK (týdenní graf –W1):

Vývoj měnového páru EUR/SEKVývoj měnového páru EUR/SEK|Ondřej Hartman

Podobný rostoucí trend za poslední roky zažil i měnový pár USD/JPY. Japonský jen zde „propaguji“ jako zajištění proti výraznému ochlazení globální ekonomiky už dlouho. Krize prozatím nedošla, proto zisky japonský jen nepřináší, na druhou stranu ale nepřináší ani ztráty. Vzhledem k historicky mnohem nižší inflaci v Japonsku než v USA mi proto stále přijde kurz USD/JPY nad 110 příliš vysoko a japonský jen tedy jako levný k nákupu.

Vývoj měnového páru USD/JPY (týdenní graf – W1):

Vývoj měnového páru USD/JPYVývoj měnového páru USD/JPY|Ondřej Hartman

Pokud se podíváme mezi komodity, tak zde nákup téměř vždy považuji za méně rizikový než short. Z fundamentálního hlediska se u komodit velice špatně odhaduje případný strop – cenu může výše pokaždé vyhnat ať už spekulativní horečka nebo nečekaná událost, která omezí dodávky (např. politika/ropa, sucho/zemědělské komodity).

Naopak dno se dá odhadnout relativně lehce a tím jsou náklady na těžbu/zpracování dané komodity. Pokud je cena pod náklady, tak zde komodita nemůže (bez dotací) vydržet příliš dlouho, protože nabídka se skrz krachující společnosti zúží. A právě v této situaci se dnes nachází trh cukru. Cena je pod 14 centy za libru už celý rok, což na letošní úrodě bude znát. Jen se stačí podívat, jak rychle se trh překlopil z přebytku v roce 2015 a zhruba dnešních cen do nedostatku v roce 2016 a cen dvojnásobných. Riziko dalšího poklesu u cen cukru je nyní relativně malé, překvapení směrem vzhůru ale může nakupující velmi potěšit.

Vývoj ceny cukru (týdenní graf – W1):

Vývoj ceny cukruVývoj ceny cukru|Ondřej Hartman 

Zdroje: MT4, Swerige Bank, Unica

Autor je zakladatel portálu FXstreet.cz