Investice velké zhodnocení letos asi nepřenesou. Nic než investice se ale nenabízí

investice, ilustrační foto

investice, ilustrační foto Zdroj: Winsidetrading

.
.
Investování do akcií.
Investování do akcií.
Investování do akcií.
10
Fotogalerie

Investice patří k nemnoha nástrojům, jak ochránit úspory před inflací. Na druhou stranu zrovna letos by neměli mít investoři z hlediska zhodnocení velké oči. Důvody jsou dva – vysoká inflace a korekce zejména na akciových trzích.

Inflaci ve výši 15 procent překonají jen málokteré investice. A ještě méně za situace, kdy kvůli vysokým úrokům a problémům v ekonomice aktuálně zažívají akciové trhy, které přinášejí nejvyšší zhodnocení, pokles.

„Musíme si nalít čistého vína. Překonat investováním a obchodováním v České republice cca 15procentní inflaci nebude vůbec jednoduché. Tedy si myslím, že boj s inflací dopadne tak, že budeme rádi, když její efekt alespoň nějak zmírníme,“ upozorňuje obchodní ředitel brokerské společnosti XTB Vladimír Holovka.

To ale podle něj rozhodně neznamená, že by lidé měli na investice rezignovat. Dlouhodobé investory dle jeho slov nemusí ani současná situace rozrušovat a krátkodobým obchodníkům volatilita na trzích zase přináší nejednu zajímavou příležitost. Všichni ale dle jeho názoru musejí počítat s tím, že letošní rok bude z hlediska výnosů podstatně jiný, než byly roky minulé. A to proto, že finanční trhy – s výjimkou dluhopisového trhu, který aktuálně začal těžit z vysokých úroků – budou spíše volatilní a akciové trhy nejspíš klesnou.

Inflace nebude stále na 15 procentech

Podle investičního stratéga skupiny Partners Martina Mašáta zhodnocení investic nelze poměřovat aktuální inflací. A to proto, že investice jsou ze své podstaty aktivem dlouhodobého charakteru. Přesto i on potvrzuje, že letošní rok bude z hlediska výnosů slabší.

„Letošní průměrná inflace, právě kvůli prudkému zdražování energií, potravin a nájemného v prvním pololetí, dosáhne cca deset procent a tuto metu se klasickým způsobem investování pravděpodobně nepodaří nikomu dohnat. Výhoda ale je, že lidé začali více přemýšlet o investicích a nenechávají zbytečně ležet peníze na účtech,“ říká.

Zároveň ale také upozorňuje na to, že inflace, kterou nyní zažíváme, je už teď minulostí.

„Prognóza České národní banky předvídá, že za rok inflace klesne na čtyři procenta a dále pak ještě níže až ke dvěma procentům. Což je budoucí růst ceny spotřebního koše. A to je to číslo, které nás do budoucna zajímá. V tomto případě je veliká šance, že inflaci pobijí i konzervativní investice. Jako jsou státní dluhopisy, jejichž roční výnos se blíží šesti procentům,“ vysvětluje s tím, že na investování je třeba nazírat z dlouhodobější perspektivy.

A za příklad dává české dluhopisy. I když se jim v minulých letech v růstu příliš nedařilo, dle jeho názoru mají do budoucna velkou šanci pobít inflaci. Pokud se jejich výnos nyní pohybuje kolem pěti až šestiprocent ročně, značí to výnos cca 25 procent za pět let. A takovou dlouhodobou inflaci neboli průměrný růst cen nejspíš nepředpokládá vůbec nikdo.

Investování je běh na dlouhou trať

I když se nyní mnohým investorům například do podílových fondů nebo i investorům, kteří si sami nakupují burzovně obchodované fondy (ETF) navázané na akciové indexy, může zdát, že „investování je pro kočku“, není tomu tak. Jakmile odezní inflace a zklidní se situace na Ukrajině a v ekonomice, podle analytiků se vrátí lepší časy.

„V horizontu roku se svět opět nastaví na nový ‚normál‘. Přežijí silné a efektivní firmy, vyčistí se trh nezaměstnanosti a akciové trhy zas vyrazí směrem nahoru. Pro příští rok proto očekávám už opět pozitivní vývoj. V pětiletém horizontu standardní výkonnost akciových trhů odhaduji kolem průměrných plus osmi až deseti procent ročně,“ tvrdí Martin Mašát.

A právě proto je dle něj třeba k investování a propadům, ale i k vzestupům zainvestovaného majetku přistupovat s chladnou hlavou. Investoři by rozhodně neměli panikařit a svých investic se zbavovat jen proto, že se jim teď aktuálně nedaří. A stejně tak by měli přistupovat i k případným změnám v portfoliu.

„Změna strategie by měla spíše vycházet z toho, kdy a jak potřebuje investor peníze. A ne z toho, co se zrovna děje na trzích. A pokud se nezměnil rizikový profil investora, tak svým způsobem není ani teď důvod něco měnit,“ říká Martin Mašát.

Do investování naskočily další tisíce lidí

Obdobně na věc nahlíží i Vladimír Holovka z XTB. Podle něj si toto ale už i v Česku uvědomuje stále více lidí. Což dle jeho slov potvrzuje obrovský nárůst počtu nových investorů na tuzemském trhu.

„Začalo to už za covidu, kdy přední stránky novin neplnily pouze informace o covidu, ale i o propadech finančních trhů, například z důvodu narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Do investování už tehdy ‚naskákalo‘ mnoho nováčků. Viděli příležitost pro zajímavé obchody,“ tvrdí.

A ty, kteří i v té době zůstali k investování neteční, k němu dle něj přivedla následně rychle rostoucí inflace a snaha ochránit před ní své peníze. Jako jeden z důvodů uvádí i to, že český realitní trh, kam se Češi asi vůbec nejraději obracejí, když chtějí ochránit své úspory, toho aktuálně kvůli nízké nabídce a vysokým cenám příliš nenabízí.

Podle Martina Mašáta z toho plyne jednoznačný závěr: „Protože nám inflace vylétla extrémně vysoko, bylo jen těžko možné najít v uplynulých měsících nějakou investici, která by ji pobila. Avšak 15procentní inflace je údaj za uplynulých 12 měsíců. Dluhopisoví i akcioví investoři tak mají pravděpodobně to nejhorší již za sebou. Takže z pohledu investic se odteď do budoucna dívám už zase optimisticky. A to i přesto, že nás pravděpodobně čeká v České republice mírná recese.“