Poroste zlato i v roce 2021? A vyplatí se žlutý kov nakupovat?

Zlato (ilustrační obrázek)

Zlato (ilustrační obrázek) Zdroj: FINEX MEDIA s.r.o.

Nejistota na trzích láká investory k bezpečným investicím jako  je zlato.
Investoři se obávají další vlny koronaviru. Skupují zlato a stříbro
3
Fotogalerie

Poroste zlato i v roce 2021? A vyplatí se žlutý kov nakupovat? Loni trhalo zlato rekordy. Zatímco jiné komodity se propadaly, drahý kov nabýval na ceně. Přesto se podle analytiků vyplatí zlato nakupovat i teď.

Uplynulý rok byl pro zlato nejlepší za deset let. Od jara až do posledních prosincových dnů jeho cena rostla. Koncem roku 2020 se trojská unce (31,103 gramů) prodávala za zhruba 1 900 dolarů. Během letních prázdnin dokonce zlato překročilo hranici 2 000 dolarů za unci. Rekordy trhalo nejen v dolarech, ale i v korunách, když se unce koncem roku prodávala za 40 800 korun.

Banky tisknou peníze, zlato zdražuje

Posilování zlata souvisí s aktuální krizovou situací. Podle Pavla Rysky, analytika J&T Banky, ale nebyla pro cenu zlata ani tak klíčová pandemie Covid-19, která propukla zjara, ale především reakce hospodářské politiky na ni. „Centrální banky srazily úroky na nulu a rozjely masivní programy nákupů aktiv, tedy dodávání nových peněz do ekonomiky. Například ve Spojených státech měnové stimuly loni činily více než 20 procent HDP, což je zatím nevídaný objem v mírové historii země,“ vysvětluje.

Takové kroky mají pochopitelně hluboké dopady na finanční systém. U všech aktiv, zejména u dluhopisů, klesla míra výnosu, což vede investory k hledání alternativy. A tou je zlato. Žlutý kov se osvědčil už v minulosti, což jeho prestiž jen posiluje. „Zlato je jistota. Za tři tisíce let jeho používání jako platidla se nenašla bezpečnější forma,“ konstatuje investiční poradce Michal Nedbal.

Navíc, měnová stimulace přináší riziko znehodnocení měn a proti tomu se investoři chtějí zajistit. „Znehodnocení jsme mohli pozorovat například u dolaru, který loni vůči euru ztratil přes osm procent hodnoty. Zlato je pro zajištěný vhodný nástroj,“ dodává Pavel Ryska.

Volná cesta ke zlatému vrcholu

Zlato tak opět prokázalo, že pozitivně reaguje na pokles nedůvěry na trzích a investoři se k němu proto přirozeně obrací. Podle Michala Nedbala to není nic nového. Zároveň očekává, že zlato by mohlo i nadále růst, pokud politici a bankéři nenajdou cestu z krize jinak než zadlužováním a tištěním peněz.

Pokud budou nastavené trendy pokračovat, má zlato volnou cestu k dalším vrcholům. „Jestli to bude 3 tisíce nebo 4 tisíce za unci, záleží na více faktorech – na množství vytištěných peněz, na tempu zadlužování, na růstu nedůvěry v udržitelnost systému, na obchodní válce USA a Číny, na průběhu brexitu a dalších okolnostech,“ uvádí Michal Nedbal.

Smysluplná investice do zlata

I přes nárůst ceny se do žlutého kovu podle Pavla Rysky stále vyplatí investovat. „Pravděpodobně jsme se dostali do dlouhého období nízkých úrokových sazeb a vysokých veřejných dluhů, což je pro zlato pozitivní. Centrální banky nebudou ochotné úroky příliš zvyšovat, dokud budou vlády dělat hluboké deficity a spotřebitelé či firmy budou mít značné dluhy. V takovém prostředí se vyplatí pojistit se proti znehodnocování měny držbou zlata,“ vysvětluje.

Zlato je podle analytika J&T Banky vhodné pořizovat postupně, nikoli jedním velkým nákupem, a chápat jej jako dlouhodobou investici. „Možná je investice jak do fyzického zlata, tak například přes vhodně vybraný ETF fond, s nímž se dá na burze jednoduše obchodovat jako s akciemi,“ doplňuje.

Investiční poradce Michal Nedbal je spíše zastáncem fyzického vlastnění zlata. „A to z důvodu maximální kontroly, tedy i svobody. Samozřejmě jde o množství a je třeba zohlednit různá rizika a případně vyřešit uložení drahých kovů,“ říká. Zároveň upozorňuje, že se jen málo ví, že na každou fyzickou unci zlata připadá asi přes stovku virtuálních, o kterých si majitelé myslí, že vlastní poukázky na to fyzické.

Pro někoho může být optimálním způsobem kombinace obou možností – pravidelného spoření do zlata a příležitostného nákupu fyzického zlata.