Termínované vklady: Pro koho jsou vhodné?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Podílové fondy nejsou pro každého. Představují totiž rizikovější investici, při které můžeme přijít o celou investici bez šance na náhradu. Na druhou stranu ale slibují potenciál zisků. Pro ty, kteří chtějí mít úspory v bezpečí a v nejbližší době se na další investici nechystají, jsou dobrou volbou termínované vklady.

Termínované vklady mají význam spíše pro správu osobních financí než pro společnosti. Nejlépe je mohou využít lidé, kteří si chtějí peníze odložit na později, ideálně na několik let. „Ve srovnání se spořicími účty nabízejí termínované vklady lepší úročení, a to díky tomu, že banka dostane obnos na určitou dobu. S délkou smluvené lhůty roste také výše úroku. Ta se pohybuje v jednotkách procent,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš z finanční skupiny Ramfin.

Nejen banky, ale i záložny

Termínované vklady můžete najít nejen u bank, ale i u družstevních záložen. Jde o instituce v duchu bankovních domů. Můžete si zde zřídit jak běžné a spořicí účty, tak právě termínované vklady. „Družstevní záložny většinou nabízejí výhodnější zhodnocení. Investor se ale musí stát členem družstva a uhradit vstupní poplatek. Jeho výše poté určuje budoucí výnos,“ informuje Kočiš.

Roli hraje ekonomická situace

Je jasné, že stejně jako u dalších investic se i v termínovaných vkladech odráží současná ekonomická situace, která mění podmínky investování. K porovnání podmínek můžete využít online srovnávače termínovaných vkladů. Hlídejte si ale podmínky, jako je minimální vklad, omezení měny, v níž je vklad veden. Pro investory pracující v zahraničí může být totiž výhodnější vedení vkladu v eurech místo korun.

Bezpečnost versus sankce

Jednou z největších výhod termínovaných vkladů je jejich bezpečnost. Ze zákona jsou totiž pojištěny až do výše vkladu 100 tisíc EUR. Všechno má ale svou daň. Při vyplácení úroku musíte totiž počítat s patnáctiprocentní srážkovou daní.

„Díky tomu už si ale investoři s dalším zdaňováním sami nemusejí dělat starosti. Banka či jiné instituce, které termínovaný vklad spravují, strhávají daň samy a na účet připisují již čistý výnos z vkladu. Takto získané příjmy tudíž není potřeba uvádět v daňovém přiznání,“ dodává Kočiš. Pokud tedy budete potřebovat vybrat peníze dříve, musíte počítat s vysokými sankcemi. Proto je dobré dopředu pamatovat na všechny situace a raději si připravit záložní způsob pro získání nouzového kapitálu.