Tipy: Jak se vyznat v termínovaných vkladech

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Není úplně lehké se v termínovaných vkladech vyznat. Existuje jich velké množství. Jak tedy jednotlivé varianty srovnávat mezi sebou?

Podle čeho vybírat

„Na trhu je velké množství různých druhů termínovaných vkladů. Při porovnávání jednotlivých nabídek je nutné soustředit se na ty se stejnými parametry, mezi něž patří délka, druh úroku, typ ukončení nebo poskytovatel. Jen tak si investor udělá přesnou představu o tom, který produkt z dané kategorie je pro něj nejvýhodnější,“ říká Roman Outrata ze skupiny Ramfin.

Banka nebo družstevní záložna

První dělení termínovaných vkladů je podle instituce, která je nabízí. Termínované vklady najdeme jak u bank, tak v družstevní záložně. V těch si můžete vedle běžných a spořicích účtů založit i termínované vklady.

„Družstevní záložny většinou nabízejí výhodnější zhodnocení. Investor se ovšem musí stát členem družstva a uhradit vstupní poplatek. Jeho výše poté určuje budoucí výnos. Je třeba ale počítat s tím, že členský poplatek, oproti vkladu samotnému, není pojištěný ani se na něj nevztahuje úročení,“ popisuje Denisa Hudčeková ze skupiny Ramfin.

Délka trvání termínovaných vkladů

V první řadě si udělejte jasno v tom, na jak dlouho jste ochotni peníze do termínovaného vkladu vložit. Můžete volit mezi krátkodobým, střednědobým a dlouhodobým vložením. U krátkodobých termínových vkladů jde o trvání v řádů týdnů až měsíců. U střednědobých dvou až čtyř let. Dlouhodobé termínované klady počítáme alespoň s pěti lety.

Jakou délku tedy vybrat? „První varianta je tak vhodná zejména pro lidi, kteří mají volné prostředky a chtějí je vložit jinam než na běžný účet pouze na krátkou dobu. Prostřední a poslední variantu pak volí lidé, kteří se neobávají, že budou investované peníze potřebovat na jiné účely. Platí přitom, že čím déle peníze v termínovaných vkladech jsou, tím lepší je nabízený úrok. Sazby na spořicích účtech tak termínované vklady na delší dobu překonávají,“ uvádí Roman Outrata.

Úrokové sazby

Fixní nebo variabilní – to jsou způsoby úročení termínovaných vkladů. Fixní úročení je stejné po celou dobu, zatímco variabilní se mění v závislosti na situaci na trhu a podle sazeb vyhlašovaných Českou národní bankou. Většinou je nabízena fixní úroková sazba. Někdy ale banky nechají volbu na klientovi. Výše úrokové sazby se odvíjí od výše vkladu a doby, po kterou není možné na finanční prostředky sáhnout.

Jednorázové nebo revolvingové

Důležitým parametrem je vedle délky i způsob ukončení termínovaného vkladu. Na trhu jsou dvě varianty vkladů – jednorázové a takzvané revolvingové neboli automaticky prodlužované.

„V prvním případě klientovi banka po vypršení smluvené doby peníze automaticky vrátí i se sjednanými úroky. Revolvingové vklady naopak pracují s automatickým obnovením. Jakmile tedy vyprší smluvená doba, peníze se automaticky převedou na nový termínovaný vklad, přičemž doba jeho trvání je zpravidla stejná jako u původního. Změnit se ale může úroková sazba,“ uzavírá Denisa Hudčeková. Je dobré si hlídat splatnost revolvingového termínovaného vkladu. Ale i nové úrokové sazby.