Co je PayPal: Jak systém funguje, kdy se platí poplatky, jak založit a zrušit účet

PayPal

PayPal Zdroj: Profimedia

Online platby jsou nedílnou součástí každodenních nákupů. Od původních bankovních převodů jsme se posunuli k okamžitým platbám kartou a dalším metodám, které celý proces zrychlují a zvyšují jeho bezpečnost.

Jednou z celosvětově nejrozšířenějších platebních metod je PayPal, který se ze Spojených států postupně rozšířil do celého světa. V Česku ho mohou zákazníci i e-shopy využívat už téměř 17 let. Jak funguje a kde všude se může hodit? V článku se dozvíte:

Co je to PayPal?

PayPal je americká společnost, která provozuje jednu z nejvyužívanějších platebních metod na světě. Ta umožňuje online platby u obchodníků a také převody peněz mezi dalšími uživateli se založeným účtem. S pomocí služby lze snadno odeslat tuzemskou nebo zahraniční platbu jinému uživateli a během chvíle ji také přijmout.  

PayPal vznikl v roce 1998 a v roli spoluzakladatelů nebo zaměstnanců se tady sešlo několik známých jmen včetně Elona Muska, Petera Thiela nebo Maxe Levchina. V této souvislosti se často používá pojem PayPal Mafia, který odkazuje právě na skupinu vlivných lidí hrajících důležitou roli při vzniku v té době unikátního platebního systému. Někteří z nich později stáli u zrodu firem, jako jsou YouTube, LinkedIn nebo samozřejmě i Tesla a SpaceX

Jak funguje PayPal?

Předpokladem pro využívání PayPalu je založení účtu a následné spárování s platební kartou, případně i bankovním účtem. Hlavním identifikátorem uživatele se stává e-mailová adresa, pro účely dvoufázového ověření slouží telefonní číslo. PayPal je potom možné používat nejen jako elektronickou peněženku, ale také pro přímé online platby kartou.

Při samotné platbě v e-shopu není třeba znovu vyplňovat údaje z platební karty, ale stačí jen vybrat PayPal jako metodu platby a přihlásit se ke svému účtu. Za účelem zajištění vyšší bezpečnosti nejsou platební údaje sdíleny s obchodníkem ani s jinými uživateli.

   

Registrace: Jak založit účet?

Založení účtu je možné na oficiálních stránkách paypal.com nebo v mobilní aplikaci PayPal a probíhá v několika jednoduchých krocích:

  1. Klikněte na tlačítko Zaregistrovat a vyberte, jestli zakládáte osobní nebo firemní účet. 
  2. Vyplňte telefonní číslo, na které dorazí potvrzovací kód.  
  3. Zadejte kód do systému a pokračujte vyplněním e-mailové adresy, jména a vytvořením nového hesla. 
  4. Nastavte adresu, datum narození a také nezbytný souhlas s obchodními podmínkami. 
  5. Pro aktivaci účtu se ještě proklikněte na web z doručeného potvrzovacího e-mailu. 

Dobití PayPalu: Jak vložit peníze na účet?

Po založení účtu se objeví výzva k nastavení platební metody. Přehled metod také kdykoli najdete a upravíte v záložce Peněženka. Službu je možné propojit s debetní nebo kreditní kartou, která má povolené internetové platby, a také se samotným bankovním účtem. Na kartě je třeba mít k dispozici alespoň 50 korun, které si PayPal strhne v rámci ověření karty. Tuto částku získáte zpět při provedení prvního převodu peněz prostřednictvím služby. PayPal účet lze následně využívat dvěma způsoby:  

Elektronická peněženkaNa PayPal lze pravidelně nebo jednorázově dobít určitou částku, ze které následně proběhne platba u obchodníka nebo převod peněz jinému uživateli. Přidání peněz je možné v záložce Peněženka, kde najdete možnost Převést peníze. Následně vyberete částku a způsob úhrady. Podobný je i postup v mobilní aplikace. Peníze je možné převést prostřednictvím propojené debetní karty, případně z bankovního účtu. Je ovšem třeba využít takový účet, který je vedený na vaše jméno a současně jste ho propojili s PayPal účtem. 
Online platby z bankovního účtuPo propojení PayPal účtu s debetní nebo v tomto případě i kreditní kartou je možné provádět standardní online platby u obchodníků i bez využití peněženky. V takovém případě se nemusíte starat o zůstatek na PayPal účtu, protože peníze se strhávají přímo z bankovního účtu. 

Jak platit přes Paypal?

Prostřednictvím PayPalu můžete platit v e-shopech, které tuto formu platby podporují, případně i převodem na účet jiného uživatele. 

Platba u obchodníkaV e-shopu je u objednávky třeba zvolit PayPal jako způsob platby. Následně dojde k přesměrování na web PayPalu, případně do PayPal mobilní aplikace, kde už může proběhnout samotné přihlášení do služby. Peníze se primárně odepíšou ze zůstatku na PayPal účtu. Pokud žádný zůstatek není, strhnou se z propojené karty. V případě propojení účtu s více kartami, budete vyzváni k výběru platební metody. Po provedení platby dojde k přesměrování zpět na platební bránu. 
Platba na účet jiného uživatele

V PayPal účtu je k dispozici záložka Poslat platbu nebo žádost, prostřednictvím které lze odeslat peníze na vybraný účet jiného uživatele služby (nebo si o platbu naopak zažádat). Je třeba zadat jeho jméno, uživatelské jméno, e-mail nebo telefonní číslo. Následuje nastavení částky a účelu platby, v dalším kroku potom i zařazení příjemce, podle kterého se nastavuje stupeň zabezpečení. Je rozdíl, jestli posíláte peníze někomu z rodiny, nebo platíte prodejci. V posledním kroku jen vyberete, odkud se částka odečte, a můžete zaplatit. 

Jak vybrat peníze z PayPal peněženky?

Nevyužité peníze v peněžence nebo platbu obdrženou od jiného uživatele můžete kdykoli převést zpět na bankovní účet propojený s PayPalem, a to následujícím způsobem:

  1. Přihlaste se do svého PayPal účtu.
  2. Pod aktuálním zůstatkem klikněte na tlačítko Převést peníze.
  3. Zvolte variantu Převod peněz z PayPal do vaší banky
  4. Zadejte požadovanou částku a potvrďte transakci. 

PayPal a obchody: Kde platit?

Ačkoli největší oblibě se PayPal bezesporu těší ve Spojených státech, i v České republice už patří mezi poměrně rozšířené platební metody. Jeho prostřednictvím je tedy možné platit nejen v zahraničních, ale také v některých českých e-shopech včetně Alzy nebo Datartu. Informace o podpoře PayPal plateb vždy najdete v obchodních podmínkách nebo v možnostech platby daného e-shopu

Poplatky za PayPal

Založení PayPal účtu je zdarma, stejně jako platby v měně, která je nastavená jako primární. V případě korunového účtu tedy nejsou účtovány žádné poplatky za platby u obchodníků ani odesílání a přijímání osobních transakcí uskutečněných v korunách. Zpoplatněné ovšem mohou být mezinárodní platby, u kterých je třeba provést převod měny. 

Dále se účtuje poplatek za neaktivitu, který byl zaveden koncem roku 2020 a PayPal kvůli němu čelil značné kritice. Neaktivní účet je takový, ke kterému se jeho majitel po dobu 12 měsíců nepřihlásil, ani neprovedl žádnou transakci. Poplatek je nastaven na 270 korun, ale pokud je zůstatek na účtu nižší, bude stržena jen dostupná částka. 

Další poplatky se potom týkají především obchodníků, kteří platí za provedené transakce, vyplácení peněz a další služby. Kompletní přehled poplatků pro spotřebitele i obchodníky najdete na oficiálních stránkách PayPalu.

Paypal a podvody

PayPal je obecně považován za poměrně bezpečný způsob nakupování na internetu, protože údaje o platební kartě nejsou sdíleny s obchodníkem, a nemůže tedy dojít k jejich odcizení. Samozřejmě za předpokladu, že někdo nezíská přístupové údaje přímo k PayPal účtu. Ani této platformě se ovšem nevyhýbají bezpečnostní rizika spojená s pokročilými bankovními podvody.

Známé jsou případy phishingu, kdy jsou uživatelé za pomocí falešných zpráv a e-mailů vyzýváni k prozrazení citlivých údajů. V posledních měsících se ale objevila i varování týkající se falešných faktur, které dorazily některým uživatelům a na první pohled vypadaly jako oficiální dokumenty. I v PayPal účtu je proto třeba veškeré obdržené zprávy a dokumenty pečlivě kontrolovat, abyste včas odhalili případný podvod. 

Kontakt a podpora 

Nejen pokud jste se setkali s podvodem, ale také v případě jakýchkoli dotazů lze kontaktovat podporu PayPalu. Učinit tak můžete telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím zpráv v PayPal účtu. Potřebné kontakty i možnost odeslání zprávy najdete v záložce Nápověda a kontakty, kde jsou také k dispozici nejčastěji kladené dotazy. Při komunikaci je třeba počítat s tím, že podpora v tuto chvíli funguje pouze v angličtině. 

Jak zrušit Paypal účet?

Zrušení PayPal účtu je až neobvykle rychlé a snadné. V administraci stačí kliknout na  symbol nastavení, kde potom najdete možnost Zrušit účet. Následně jen potvrdíte své rozhodnutí a váš účet je hned zrušený. 

Paypal a daně

Na podnikatele, kteří PayPal využívají k obchodním transakcím, tedy skrze něj přijímají platby za své zboží a služby, se přirozeně vztahuje daňová povinnost. Stejně jako jakékoliv jiné příjmy, i platby přijaté prostřednictvím PayPalu jsou předmětem daně z příjmu a je třeba zahrnout je do daňového přiznání.

Daňové přiznání 2023 (video):

Video placeholde
Daňové přiznání 2023 • Videohub