Máme doma prvňáka aneb Kolik stojí škola?

Výuka v první třídě na základní škole v Kladně.

Výuka v první třídě na základní škole v Kladně. Zdroj: Profimedia.cz

Začátek školního roku je mimo jiné spojen i s tradičně vyššími výdaji pro rodiny s dětmi. Dle průzkumu společnosti Provident Financial vyplývá, že výdaje za školní pomůcky a další nezbytnou výbavu jen na začátku školního roku činí v průměru 3000 korun za dítě.

Výdaje na začátku školního roku se v celkovém měřítku šplhají až k téměř neuvěřitelným částkám. Dle průzkumu Provident Financial letos čeští rodiče vydají za školní pomůcky a další nutnou výbavu 5,82 miliard korun. „Pokud k této sumě připočteme náklady na mimoškolní aktivity, dostaneme se na částku 15,1 miliard. Tím ovšem výdaje za školáky nekončí, protože v průběhu školního roku musí rodiče vynaložit za své potomky další tisíce korun. Přitom platí, že s věkem dítěte rostou jeho finanční nároky,“ uvádí Michaela Vávrová za Provident Financial.

Když částku rozpočítáme připadá na výdaje za školní pomůcky a další nezbytnou výbavu jen na začátku školního roku v průměru 3000 korun za dítě. A každý rok toto číslo stoupá. „Loňský rok činila průměrná útrata za dítě 2715 korun, v roce 2016 to bylo 2590 korun, rok od roku tedy registrujeme postupné zvyšování výdajů za školáky,“ podotýká Vávrová.

Výdaje se ovšem mění i s věkem dítěte. „Za žáka na prvním stupni zaplatí rodiče na začátku školního roku v průměru 2,5 tisíce, u dětí navštěvujících druhý stupeň je částka o 800 korun vyšší. V případě středoškoláků náklady dosahují 3700 korun, u vysokoškoláků 5100 korun,“ rozvádí výsledky průzkumu hlavní analytik Providentu Tomáš Černý. Nákupem výbavy na začátku roku ovšem výdaje nekončí. Rodiče odhadují, že v jeho průběhu utratí za věci související se školní docházkou v průměru dalších 10 000 korun. K tomu je nutné připočítat náklady na kroužky, dosahující v průměru 5560 korun za rok.

Přelomová první třída

Asi nejvíce přelomovým měsícem je září pro děti nastupující do první třídy, resp. jejich rodiče. Pro ně školní výbava zpravidla vychází na vyšší částky. Jedná se však o jednorázovou a dlouhodobou investici.

„Nezbytná výbava pro prvňáka přijde přibližně na 4 000 korun – ale jen za předpokladu, že se rodiče zaměří na nejlevnější, neznačkové produkty. Nejdražší položkou z výbavy prvňáka je aktovka, která přijde nejméně na 1 000 korun. Značkové modely s propracovanou ergonomií stojí několikanásobně víc. Školáci dále potřebují penál, přezůvky, oblečení na cvičení, sešity, psací a kreslicí potřeby a mnoho dalších drobností,“ říká Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti Kruk.

Pokud rodiče potřebují na školních potřebách trochu ušetřit, vyplatí se poptat se po příbuzných a známých, jestli jim třeba doma po dětech nezůstala nepotřebná aktovka. „Školní docházka je samozřejmě povinná a základní výbava nezbytná. Zároveň je dobré vyčkat s nákupy po prvním školním dni, prvňáčci obvykle dostávají základní balíček se školními pomůckami, který financuje zřizovatel školy nebo sponzoři. Nejméně majetným pomáhají například i charitativní organizace nebo speciální sociální programy přímo na školách,“ doporučuje Jana Žaludová.

Dětem začal školní rok. Kdy se dočkají vysvědčení a kdy prázdnin? Více zde >>>

Od aktovky po skripta aneb Největší výdaje dle věku

Na začátku školního roku utrácejí rodiče dětí navštěvující základní školu nejvíce za oblečení a obuv (42 procent), aktovku (21 procent) a učebnice (19 procent). U středoškoláků a vysokoškoláků je pořadí jiné – učebnice a skripta uvedlo jako nejdražší položku 48 procent, resp. 38 procent respondentů, oblečení a obuv 30 procent, resp. 34 procent. Rodiče dětí na základní i střední škole pak jako vůbec finančně nejnáročnější označili lyžařské zájezdy (63 procent). Na druhém místě skončily s velkým odstupem školy v přírodě (21 procent).

Významnou položkou jsou také mimoškolní aktivity dětí, na něž rodiče vynaloží v průměru 5560 korun ročně. Alespoň jeden kroužek navštěvuje 75 procent českých dětí. V žebříčku vedou kroužky sportovní (56 procent), umělecké (28 procent) a jazykové/vzdělávací (16 procent).

Zdroj: Provident Financial

Příklad – výbava prvňáka

  • Aktovka – 1500 korun
  • Přezůvky – 300 korun
  • Penál – 300 korun
  • Sešity (šest A4, šest A5) – 160 korun
  • Obaly na sešity – 48 korun
  • Pastelky – 80 korun
  • Pero – 130 korun
  • Nůžky – 50 korun
  • Lepidlo – 80 korun
  • Tužky – 20 korun
  • Ořezávátko – 15 korun
  • Barevné papíry – 16 korun
  • Vodové barvy – 36 korun
  • Temperové barvy – 100 korun
  • Cvičky – 160 korun
  • CELKEM – 2995 korun