Podle průzkumu přibylo lidí, kteří si mohou koupit meziročně méně věcí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V Česku přibylo lidí s pocitem, že si za své příjmy mohou koupit meziročně méně věcí či služeb. Tento názor sdílí 44 procent Čechů, což je o osm procentních bodů více než loni v lednu. Současně se o osm bodů na 43 procent snížil počet těch, kteří tvrdí, že jsou na tom v porovnání se situací před rokem zhruba stejně. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Lidé, kteří si za své příjmy mohou dovolit více zboží a služeb, zůstali v menšině a podobně jako v předchozích letech jich je zhruba desetina.

Podle zjištění CVVM se proti loňskému roku zhoršilo u veřejnosti také vnímání dopadů inflace. Osobně za přijatelný považuje dopad inflace 47 procent dotázaných, před rokem totéž uvedlo 51 procent lidí. Podíl Čechů, kteří jej naopak pociťují jako nepřijatelný, se od té doby zvýšil o pět procentních bodů na 38 procent. Patnáct procent nedokázalo odpovědět.

I přes zhoršení výsledků zůstává hodnocení inflace výrazně lepší než v letech 1993 až 2001 a v letech 2013 a 2014, uvedlo CVVM.

Od roku 2016 se pak nadále zhoršuje pesimismus Čechů ohledně jejich budoucích reálných příjmů. Nárůst inflace očekává 64 procent lidí, to je o 12 bodů více než loni v lednu a o 20 bodů více než před čtyřmi lety. To, že za stejný obnos jako dnes nakoupí i příští rok, si myslí 27 procent lidí. Před rokem o tom bylo přesvědčeno 37 procent lidí a v roce 2016 polovina dotázaných.

Skeptičtější v názorech na kupní sílu, dopady inflace i zhodnocení měny jsou většinou důchodci, nekvalifikovaní dělníci, nezaměstnaní a lidé, kteří hodnotí ekonomickou situaci ČR jako špatnou a nedůvěřují vládě.