Rapidně přibývá podvodů při online platbách, letos o 208 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Útoky kyberzločinců před Vánoci nabírají na síle. Jejich aktivity se zaměřily především na okrádání lidí nakupujících na internetu. Svoje finanční phishingové útoky nejčastěji maskují jako systémy elektronických plateb. Počet takových případů se od září do října 2021 více než ztrojnásobil.

Ke svému nezákonnému obohacování používají kyberzločinci falešné internetové stránky napodobující maloobchodní platformy a systémy elektronických plateb. Během prvních deseti měsíců roku 2021 zaznamenaly produkty bezpečnostní společnosti Kaspersky více než 40 milionů phishingových útoků zaměřených na platformy elektronického obchodování a na bankovní instituce.

V letošním roce mohly svůj obvyklý provoz po 18 měsících obnovit kamenné obchody. Zákazníci se tak začali z on-line prostředí vracet ke klasickému nakupování. Typické phishingové sezónní trendy v on-line nakupování, jako je nárůst phishingových stránek s podezřele výhodnými nabídkami nebo podvody související s e-shopy analytici společnosti Kaspersky nezaznamenali. Výrazná je však jedna výjimka.

V období od září do října tohoto roku se zvýšil celkový počet pokusů o finanční phishing zaměřený na systémy elektronických plateb. A to z 627 560 na 1 935 905, což představuje nárůst o 208 procent. V letošním roce se totiž v různých zemích zaváděly nové, velmi jednoduše použitelné platební systémy, které si lidé velmi rychle oblíbili. Podvodníci je tak začali často využívat jako lákadlo k nezákonným činnostem.

Častým prostředkem k šíření podvodných stránek jsou e-maily a v nich je často k jejich otevření využíváno spojení slov Black Friday. Podobných spamů v době od 3. do 19. listopadu 2021 produkty společnosti Kaspersky zablokovaly 221 745.

Nejčastějšími populárními platformamy, které byly zneužity k tvorbě phishingových stránek, byly společnosti Amazon, dále eBay, Alibaba a Mercado Libre.

V České republice se podvodnými weby zabývá Česká obchodní inspekce. Ta na svých stránkách zveřejňuje jejich výčet, který obsahuje přes tisíc adres. Mezi nimi je například slevyadidas.cz, martenssleva.cz, hugobosssleva.cz, oblecsito.cz, edensport.cz, eccoobchod.cz a další.

„V zájmu ochrany svých dat a financí byste se proto měli vždy ujistit, že je stránka pro online platby bezpečná. Můžete to poznat podle toho, že adresa URL webové stránky začíná HTTPS namísto obvyklého HTTP a že se vedle této adresy v prohlížeči obvykle objeví ikona zámku,“ říká Taťána Ščerbaková, bezpečnostní expertka společnosti Kaspersky.

Pro bezpečné využití letošních nabídek Black Friday se vyplatí dodržovat několik bezpečnostních pravidel.

  • Používat spolehlivé bezpečnostní nástroje, které identifikují škodlivé přílohy a blokují podvodné stránky.
  • Neotvírat přílohy a neklikat na odkazy v nevyžádaných e-mailech, které vypadají, že pocházejí od bank a aplikací pro elektronické platby nebo nákupních portálů.
  • Před vyplněním jakýchkoliv údajů je třeba důkladně zkontrolovat formát adresy URL a správnost názvu příslušné společnosti. Vhodné je také si vyhledat recenze daného obchodu, popřípadě zkontrolovat registrační údaje domény.
  • Zpozornět při příliš výhodných nabídkách. Obvykle se jedná o podvod.