Většina analytiků očekává meziroční inflaci v září blízko 17,2 procenta

.

. Zdroj: Generali Investments CEE

Meziroční inflace v září byla blízko srpnové hodnoty 17,2 procenta. Shoduje se na tom většina analytiků, které ČTK oslovila. Podle ekonomů zdražovaly hlavně potraviny, do jejichž cen se promítají dražší energie. Opačným směrem působily na vývoj spotřebního koše ceny pohonných hmot, které se proti srpnu snížily. Český statistický úřad zveřejní data o inflaci za srpen v úterý 11. října.

Analytici Raiffeisenbank předpokládají, že inflace bude druhý měsíc v řadě mírně klesat a dosáhne 17 procent. V meziměsíčním srovnání by se podle nich mohla inflace poprvé od konce roku 2020 dostat na nulu. "Po očištění o proinflační impulz ze strany potravin a energií zůstal cenový vývoj oproti srpnu patrně umírněný, především díky sezonním vlivům - zlevnění dovolených a výprodeji sezonního zboží. Tento efekt byl ale do jisté míry tlumen sezonním zdražením v oblasti vzdělávání," uvedli zástupci Raiffeisenbank.

Také analytik Komerční banky Martin Gurtler očekává v září meziroční inflaci 17 procent. Meziměsíční inflace podle něj činila 0,7 procenta. Analytik upozornil, že vysoké ceny energií se zatím v růstu spotřebitelských cen projevují jen zčásti. "Rizikem pro vyšší inflaci je rychlejší průsak vysokých velkoobchodních cen elektřiny a plynu do cen pro konečné spotřebitele, zatímco na nižší inflaci přes její jádrovou složku může působit pozorovaný pokles poptávky," uvedl.

Ekonomové České spořitelny předpokládají v září meziroční inflaci 18,7 procenta, proti srpnu se podle nich spotřebitelské ceny zvýšily o 1,5 procenta. Důvodem pro růst cen je pokračující zdražování energií a potravin. Kvůli poklesu reálných mezd ale slábnou poptávkové tlaky, což by se mělo plně projevit ve snižování míry inflace na konci letošního roku a v příštím roce.

V srpnu tempo růstu cen poprvé po 13 měsících zpomalilo, když meziroční inflace klesla na 17,2 procenta z červencových 17,5 procenta. Ceny zboží v srpnu meziročně úhrnem vzrostly o 19,6 procenta a ceny služeb o 13,5 procenta.