Přemýšlíte nad změnou dodavatele energií? Srovnejte si ceny online

Zdroj: Depositphotos.com

Vyšší ceny za energie dělají vrásky nejen firmám, ale i domácnostem. Předpokládá se, že si v nějaké míře připlatí všichni bez rozdílu. Nejhůře jsou na tom ti, kterým v následujících měsících končí fixace. Zdražení totiž postupně oznámili všichni větší dodavatelé na trhu. Možná je tak na čase zapřemýšlet o změně dodavatele. Jejich nabídku si můžete porovnat online.

Online srovnávače

Aktuální srovnání cen energií nabízí například online srovnávač Porovnej24.cz, který pracuje s nabídkami 18 prodejců na trhu. Mezi ně patří velcí dodavatelé jako PRE či ČEZ, v nabídce najdete ale i menší dodavatele. Pro srovnání cen stačí základní údaje o odběrném místě, aktuální spotřebě a dodavateli. Potřebovat tak budete vaši stávající smlouvu. Po vyplnění údajů se vám zobrazí nabídka dostupných dodavatelů pro vaše odběrné místo a stačí si jen vybrat. Porovnej24.cz garantuje správnost cen a zařídí za vás i veškerou administrativu. Využít můžete i nabídku na míru, kdy jednoduše naskenujete poslední fakturu za energie a obratem se vám ozvou specialisté zákaznické podpory s individuální nabídkou. Je ale změna dodavatele tím nejjednodušším způsobem, jak na energiích ušetřit?

Jak funguje cenotvorba?

Neregulovatelná část na vyúčtování tvoří kolem 45 % z ceny za energie. Do ní zahrnujeme reálnou spotřebu a měsíční poplatek za správu odběrného místa. A právě tuto částku mohou dodavatelé měnit. Mnohdy však záleží na jejich možnostech. Mají přístup k vlastním zdrojům nebo jen kupují energie na burze? A jak velké mají zásoby? Velkou roli tak sehrává politika daného dodavatele a to, jak dopředu se zásobí. Zbytek vyúčtování platíme u všech dodavatelů stejnou měrou. Jde o poplatky za využívání přenosové infrastruktury, rezervovaný příkon a například i obnovitelné zdroje energie.

Jak dále ušetřit za energie

Na energiích můžete ušetřit i jinými způsoby. Většinou nejvíce platíme za vytápění. Možná tak stojí za zvážení, zda by nebylo třeba vyměnit plynový kotel, pořídit si tepelné čerpadlo nebo přejít z vytápění elektřinou na vytápění plynem. Situace s plynem je nyní ovšem ošemetná a ne všude to jde.

S blížícím se příchodem topné sezony také možná zvažte to, jestli během následující zimy nezkusíte o stupeň či o dva snížit teplotu u vás doma. Důležité je pak například i to, jak často a jak moc doma větráte a zda máte dostatečně kvalitní okna, která nepustí zimu dovnitř.

Energetické třídy

Pokud v nejbližší době plánujete vyměnit nějaký domácí spotřebič, poohlédněte se po takovém, který spadá do energetické třídy A. Nezapomeňte, že od roku 2021 došlo ke změně energetických štítků (alespoň pro některé spotřebiče). Tou nejzásadnější změnou bylo zrušení tříd A+, A++, A+++. Stupnice se opět změnila na základní rozsah G-A.