Krátkodobý úvěr pro živnostníky: jaké máte možnosti?

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry Zdroj: profit

Podnikáte a přemýšlíte, jak řešit akutní potřebu menšího obnosu peněz? Tak, aby to bylo co nejjednodušší a nejméně nákladné? Kreditní kartou, kontokorentem, půjčkou? Zeptali jsme se na to odborníků.

První možností je kontokorent. Peníze máte opravdu bleskově k dispozici. Myslete ale na to, že kontokorent se úročí. Jaká bude výše úroku, záleží na vaší bance. „Podnikatelům v takovém případě doporučujeme náš podnikatelský kontokorent s úrokem od 4,9 procenta. Mohou ho využít, kdykoliv potřebují, a stejně tak ho mohou kdykoliv splatit. Úvěrový rámec lze získat od 5 000 korun do 3 000 000 korun, přičemž úrok se vždy platí jen z aktuálně čerpané částky. Zřízení i vedení podnikatelského kontokorentu je zdarma,“ říká tiskový mluvčí Fio banky, Zdeněk Kovář. Například u Sberbank můžete čerpat kontokorent do výše 20 tisíc korun, s úrokem 6,4 procenta pro stávající klienty a 6,9 procenta pro nové.

Pro kontokorent se přiklání většina bank. Jak to vidí finanční poradci?

Pokud s podnikáním začínáte, může pro vás být obtížné získat peníze, jelikož nemáte žádnou bankovní historii. Jiří Kubík z Partners pro tento případ doporučuje úvěr pro běžné občany, ne pro podnikatele. Pro vypůjčení malé částky se rovněž přiklání ke kontokorentu na běžném účtu. Ten už můžete mít většinou na svém účtu předschválený, protože na bankovním účtu máte finanční obrat, který banka vidí. Pokud budete potřebovat větší obnos, sáhněte po spotřebitelském úvěru.

Úskalí kontokorentu

„U takto krátkodobých úvěrů se kontokorent přímo nabízí. Limity sice většinou bývají vyšší než 20 000 korun, ale u tohoto produktu klient nemusí načerpat celý úvěr a zároveň jej může kdykoliv splatit. Nebývají zde ani žádné poplatky za předčasné splacení a klient většinou nemusí platit ani poplatky za nenačerpáni. Kontokorent je jednoduše povolení od banky jít do mínusu na účtu. Avšak jednou ročně je potřeba účet vyrovnat na nulu. Nevýhodou u kontokorentu je, že od chvíle kdy se dostanete na svém účtu do mínusu, platíte úroky, které nemusí být malé (záleží na čerpané částce a za jak dlouho úvěr dorovnáme). Některé banky zobrazují kontokorent jako peníze na účtu a klient si nemusí uvědomit, že čerpá peníze právě z kontokorentu,“ vysvětluje analytik Broker Consulting Martin Novák.

Kreditní karta

Kreditní karta je opravdu krátkodobým „úvěrem“. „U kreditní karty funguje, na rozdíl od kontokorentu, tzv. bezúročné období. To začíná „běžet“ od zaplacení kreditní kartou, a pokud vrátím bance peníze v rámci tohoto bezúročného období, neplatím z čerpané částky žádné úroky. Vždy se tedy vyplatí toto období dodržet. Jednou z nevýhod kreditních karet však mohou být poplatky za její vedení. Pokud klient nebude kartu využívat pravidelně, může jen na poplatcích platit několik set korun měsíčně,“ říká Martin Novák. Jde ale o vypůjčení opravdu malých částek, například 20 tisíc korun. Většinou je musíte vrátit do 45 dnů.

Podnikatelské úvěry

„Pro podnikatele s historií mohou posloužit podnikatelské úvěry. Tam je ale většinou zapotřebí 12 měsíců podnikání a alespoň malý zisk. Což ze začátku, kde jsou větší výdaje, jde stěží. Na těchto úvěrech jsou často i větší úroky. Banka má za to, že půjčené peníze podnikateli musí vydělat,“ vysvětluje Jiří Kubík.

Například u Sberbank můžete dostat podnikatelský úvěr od 30 tisíc korun, se splatností jeden rok. Pro stávající klienty je úrok 5,6 procenta, pro nové klienty 5,9 procenta. U UniCredit Bank si můžete zažádat o úvěr až do výše jednoho milionu. Úroková sazba 5,9 procenta je garantovaná po celou dobu splácení. Splatnost je maximálně 5 let.