Poskytovatelé úvěrů prošli testy téměř na výbornou

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: profit

Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech
Elektronická fakturace a důvěryhodná archivace prochází novelizací
Společnost Home Credit, která je jedním z největších tuzemských nebankovních poskytovatelů půjček, loni poskytla úvěry za 8,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba desetinu.
4
Fotogalerie

Zhruba 91 procent účastníků složilo zkoušky, které zákon předepisuje, aby mohli poskytovat nebo zprostředkovávat úvěry.  

První zkoušky, které musejí do prosince 2018 podstoupit všichni poskytovatelé a zprostředkovatelé úvěrů, se v Praze konaly 25. května – a přinesly překvapení. Dopadly totiž nadmíru dobře. Úspěšně jimi prošlo 40 ze 44 lidí, jedenáct z nich dosáhlo výsledku mezi 90 a 99 procenty a jeden účastník dosáhl sta procent. Výsledky zveřejnila společnost EFPA ČR, která je organizovala. 

Zkoušky s 92,5procentní úspěšnosti absolvoval také finanční specialista Martin Jansen ze společnosti Broker Trust. „Bylo nutné si pečlivě projít 270stránkový materiál souhrnných otázek. Poté při využití e-learningu u EFPA jsem si prošel teorii a cvičné testy. Po přípravě mi pak závěrečný test přišel v pohodě,“ uvádí. 

Podívejte se, co si myslí Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech: 

Video placeholde
Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech • Arsen Lazarevič

Zkoušky mohou podle makléřských společností vytlačit z trhu lidi, kteří se aktivnímu poskytování úvěrů nevěnují. „Vzniká překážka, kterou lidé musejí zdolat a nepochybně to odradí některé poradce, kterým říkám meloucháři, tedy ty, kteří se úvěry zabývají jen jednou za čas,“ uvedl Libor Ostatek z Golem Finance s tím, že si přeje, aby jeho poradci měli výsledky nad devadesát procent. 

Kdo všechno musí zkoušky složit?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost prvního prosince minulého roku, stanovil, že poskytovatelé veškerých úvěrů budou muset pojít odbornou zkouškou. Pokud ji nesloží, nebudou moci úvěry poskytovat. Zkoušky ve třech kategoriích zahrnují úvěry na bydlení, jiné úvěry než na bydlení a poskytování vázaného spotřebitelského úvěru.

Lze také složit kombinovanou zkoušku zahrnující všechny tři kategorie. Kombinovaná zkouška stojí 1090 až 1390 korun, na několik stovek také vyjdou elektronické výukové materiály. Složit zkoušku musejí poskytovatelé či zprostředkovatelé úvěru do 1. 12. 2018. Do té doby jim stačí čestné prohlášení o odborné způsobilosti.