Půjčka může zalepit aktuální nedostatek financí, dobře ale rozmýšlejte, kde si ji vezmete

Zdroj: Unsplash

Rozbila se vám pračka, odešel plynový kotel, potřebujete si pořídit nové auto, abyste se dostali do zaměstnání, ale nemáte dostatek financí a uvažujete, že si prostě půjčíte? Půjčka vám může pomoci najít cestu z téhle šlamastyky, musíte si ale dobře rozmyslet, od koho si půjčíte. Snadno se totiž stane, že si půjčkou zaděláte ještě na větší potíže.

Když se řekne finanční půjčka

Půjčka je jedním ze základních finančních produktů, které poskytují jak bankovní, tak nebankovní instituce. A v tom je právě zakopaný pes. Abyste se nedostali ještě do větších problémů s penězi, musíte si dobře rozmyslet, na jakou instituci vsadíte.

Podmínky pro poskytnutí úvěru jsou u každé instituce jiné, za důvěryhodnější způsob se považují bankovní instituce, které jsou pod dohledem České národní banky. Na rozdíl od těch nebankovních, které podléhají jen obecné legislativě.

U bankovní instituce se navíc většinou můžete spolehnout na nižší úrok, na druhou stranu si vás řádně prověří, než vám finance půjčí. Nebankovní instituce tak přichází na řadu zejména v okamžiku, kdy žadatel nesplní podmínky banky a ta mu půjčku neschválí.

Jak si vybrat tu nejlepší půjčku?

Půjčkou rozumíme vztah mezi dlužníkem a věřitelem, kdy věřitel půjčí dlužníkovi finance a ten mu je pak pravidelně splácí, až je ve smluvený termín vrátí i s nějakým tím úrokem navíc.

Není to tak dlouho, kdy si každý, kdo si chtěl nějakou tu půjčku sjednat, musel sjednat termín osobní schůzky v bance. Doba se ale mění, stejně jako finanční trh. Dneska už není nutné nikam chodit, vše zvládnete z pohodlí domova.

Stačit vám k tomu bude zařízení s přístupem na internet, kde si otevřete online porovnávač půjček, vyplníte pár základních údajů a během pár vteřin se před vámi otevřou přehledně srovnané nabídky jednotlivých institucí. Při výběru pak zohledněte několik základních parametrů.

Tip číslo jedna: Ještě jednou si položte otázku, zda půjčku opravdu potřebujete

Právě teď je nejvyšší čas se ještě jednou zamyslet, zda se bez té půjčky náhodou neobjedete. Je jasné, že jsou okamžiky, kdy to prostě nejde, na druhou stranu si musíme přiznat, že mnozí z nás si půjčují i na věci, které opravdu nutně nepotřebují. Třeba na dovolenou nebo nějaký dárek. Není to i váš případ?

Unsplash

Tip číslo dva: Zajímejte se o výši splátky a úroky

Výše splátky, doba splácení a úroky jsou důležitými parametry, které si zaslouží naši pozornost. Víte, že každá splátka se skládá ze dvou částí, úroku a úmoru? Úmor je vlastně splátkou jistiny, úrok zase odměnou věřiteli za to, že vám půjčil. Kromě toho koukněte i na úrokovou sazbu, od které se úrok odvíjí.

Tip číslo tři: Nezapomeňte ani na RPSN

Na roční procentní sazbu nákladů, zkráceně RPSN, většina z nás zapomíná a dělá velkou chybu. Je to totiž právě RPSN, díky které můžeme porovnat, jestli je půjčka výhodná nebo ne. Ukáže vám celkové náklady na úvěr, obsahuje totiž i další položky jako poplatek za správu úvěru, poplatek za vedení účtu, poplatek za poskytnutí úvěru, pojištění schopnosti splácet, poplatek za převod peněz apod. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.