Úrokové sazby hypoték letos mírně porostou

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Koronaviru navzdory byl v loňském roce obrovský zájem o koupi nemovitostí. Velký zájem byl také o úvěry na bydlení. Bylo to díky tomu, že úrokové sazby byly nízké a lidi lákala úspora v podobě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Odborníci čekají, že v roce 2021 úrokové sazby hypoték pozvolna porostou.

Podle statistiky hypoindex.cz si Češi během loňského roku sjednali hypotéky za více než 250 miliard korun. Byl tak překonán rekord z roku 2016 i 2017. Navýšila se i průměrná hypotéka. Skoro na tři miliony korun.

Základní úrokové sazby vyhlašované ČNB zůstanou nízké

Odhadovat vývoj úrokových sazeb hypoték na několik měsíců dopředu není úplně snadné. „Výši úrokových sazeb ovlivňuje více proměnných. Mezi ty nejdůležitější patří nastavení základních úrokových sazeb v ekonomice. V současné době drží Česká národní banka základní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 procenta a velmi nízko pravděpodobně zůstane i po celý letošní rok,“ předpokládá Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Úrokové sazby se budou pomalu zvyšovat

Sazby hypoték jsou ovlivňovány také vývojem ceny peněz na mezibankovním trhu, nastavením úrokových marží bank, očekávaným vývojem tuzemské ekonomiky a v neposlední řadě také rizikovostí žadatelů o úvěr. Poslední dva zmíněné parametry se nyní nevyvíjí nejlépe.

Jaký bude další vývoj ekonomiky, se ukáže až podle toho, jaký bude další boj s pandemií. Je možné, že pokud byl lockdown trval další dobu, bude více lidí, kteří přijdou o práci. Bankám tak mohou přibýt problémové nebo nesplacené hypotéky. „S ohledem na tato rizika mohou sazby hypoték v prvních šesti měsících letošního roku pozvolna růst a budou se nejspíše pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“ uvádí Veronika Hegrová.

Na počet vydaných hypoték bude mít vliv i to, že banky budou pořádně zkoumat bonitu žadatelů. Budou například zohledňovat riziková zaměstnání (gastronomie, cestovní ruch, kultura).

Klesnou odhadní ceny nemovitostí?

Podle České národní banky jsou ceny nemovitostí nadhodnocené o 17 procent. V některých lokalitách, kde najdeme velký podíl investičních bytů, i o 25 procent. Banky tak budou i s odhadem cen nemovitostí opatrnější.

„Může se stát, že odhadní cena nemovitosti bude mnohem nižší než požadovaná kupní cena. Hypotéka od banky vám tedy vystačí například jen na úhradu 60 procent kupní ceny nemovitosti. Pokud nemáte jinou vhodnou nemovitost k dozajištění hypotéky nebo dostatek vlastních úspor na doplacení rozdílu mezi hypotékou a požadovanou kupní cenou, pak na vlastní bydlení nedosáhnete,“ dodává Hegrová.