Energetický klid: Jak se nestresovat ze zvyšujících záloh a kdy je čas změnit dodavatele

Zdroj: Shutterstock

Stoupající ceny znepokojují mnoho domácností. S blížící se topnou sezónou je správný čas podívat se na své možnosti a zvážit změnu dodavatele energií. Měníte dodavatele poprvé nebo jste naopak zkušení odběratelé, kteří hledají nový způsob, jak ušetřit? Zde máte několik tipů, jak se v této problematice orientovat.

1. Jak ušetřit na energiích?

  • Zlepšete izolaci domu: Dobrá izolace snižuje potřebu vytápění a chlazení.
  • Používejte úsporná LED osvětlení: Vyměňte staré žárovky za modernější a úspornější varianty. Ušetříte stovky, až tisíce ročně.
  • Vypínejte elektroniku ze zásuvky: I nepoužívaná zařízení odebírají energii, a to i když jsou vypnutá.
  • Instalujte energeticky úsporné spotřebiče: Moderní spotřebiče mají nižší energetickou náročnost.
  • Zvažte využívání obnovitelných zdrojů: Solární panely a jiné obnovitelné zdroje mohou snížit závislost na fosilních palivech a šetřit energii.

2. Řešte vyúčtování správně

Je důležité sledovat vývoj vyúčtování energií. Možnost stanovit zálohy je smluvně sjednána, ale je možné ovlivnit jejich výši. Výsledek vyúčtování bývá základem pro úpravu záloh na další období. Zkontrolujte ceníkovou cenu a porovnejte ji s nabídkami konkurenčních dodavatelů. Teď je ten správný čas pro vyjednávání a získání co nejvýhodnější nabídky.

3. Rozhodněte se mezi fixací a variabilitou

Při změně dodavatele energií je důležité zvážit, zda chcete fixovat nebo zůstat u variabilní sazby. Fixovaná cena vám dá jistotu v předvídatelnosti platby, ale také vás ochrání před náhlými cenovými skoky na trhu. Doporučuje se fixovat cenu na rok nebo dva, abyste maximalizovali flexibilitu v reakci na budoucí změny na trhu.

4. Změna dodavatele může být snadnější, než si myslíte

Mnoho lidí má obavy z procesu změny dodavatele energií. Avšak s dostatečným přehledem o nabídkách a cenách můžete snadno najít lepší možnosti pro svou domácnost a ušetřit peníze. Před uzavřením smlouvy důkladně zkontrolujte podmínky a věnujte pozornost délce fixace ceny, možným pokutám a dalším poplatkům.

„Ukončení vládního stropu se dotkne především těch, kteří mají sjednanou cenu nad hranicí stropu i v roce 2024. Tito odběratelé by měli začít aktivně jednat se svými dodavateli. Většina z nich plánuje ceny s koncem stropu snížit. Zároveň ale nedoporučujeme sjednávat delší než roční nebo dvouletou fixaci, jelikož očekáváme, že se situace na trhu s energiemi v následujících letech bude dále stabilizovat a ceny budou klesat,“ říká Roman Šmíd, ředitel prodeje elektřiny a plynu pro domácnosti a maloodběr ve společnosti epet.

Chcete spolehlivého dodavatele, který vám zaručí skvělé ceny? Kontaktujte epet.